2022.01.01.

A nagy klasszikus újév köszöntő, a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje

Újév napján Bécsből felcsendülnek a híres osztrák zeneszerző-dinasztia, a Strauss család andalító keringői, ráadásként Johann Strauss híres Kék Duna keringője és a pattogó Radetzky-induló, ami az újévi hangverseny tradicionális záró darabja. A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje hagyományos köszöntése az új esztendőnek. A zene az egész világnak szól, a remény, a barátság és a béke jegyében.

A Ferenc József és az Osztrák-Magyar Monarchia időszakának fénykorát idéző, ma már világhíres bécsi újévi koncertet a televízió jóvoltából napjainkban kilencven országban nézők milliói követik élőben. A Wiener Musikverein pompás Aranyterméből először 1959-ben sugározták egyenes adásban a világ egyik leghíresebb hangversenyét, ám ezt korábban a náci birodalmi rádió, a Deutsche Rundfunk is megtette.

A történelem ugyanis úgy hozta, hogy koncert eredete Európa és Ausztria legsötétebb időszakával fonódott össze.

A korabeli plakát / wienerphilharmoniker.at

A kultikus ünnepi rendezvény a második világháború előestéjén született.

Az első bécsi újévi koncert az 1938. márciusi Anschluss, Ausztriának a náci Harmadik Birodalomba történt beolvasztása utáni évben, a német nemzetiszocialista párt tulajdonképpeni jótékonysági koncertjén csendült fel, de ekkor még nem újévkor, hanem 1939. december 31-én. A nácik célja az volt, hogy a párt a hangverseny bevételéből a rászorulók számára téli tüzelőanyagot vásároljon. („Kriegswinterhilfswerk“). Goebbels berlini propaganda minisztériuma a bécsi koncertet kitűnő eszköznek látta arra, hogy az újév előestéjén felcsendülő hangverseny közvetítésével a birodalom határain belül és kívül élő németség kulturális egyeségét erősítse.

“Ahol a hang arannyá válik”Az Aranyterem az egyik legismertebb koncertterem a világon, fantasztikus akusztikával, amely nemcsak belső terének, hanem antik görög minta nyomán megálmodott díszes berendezésének is köszönhető. Az épület tervezésekor vélhetően nem is gondolták, hogy a finoman megmunkált műalkotások mennyire előnyösen hatnak majd a zeneművekre.

Az 1939. december 31-én megtartott első koncert repertoárján még csak és kizárólag ifj. Johann Strauss művei szerepeltek.

Az 1941-es év volt az első alkalom, amikor aztán január elsején csendült fel a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje. A hangversenyeket a birodalmi rádió, a Deutsche Rundfunk élőben közvetítte, még a második világháború legkritikusabb időszakában, 1945. január elsején is. Ekkor hangzott el először a repertoárban Johann Strauss híres Kék Duna keringője, amelyet mind a mai napig az egyik legnépszerűbb ráadásként játszanak a filharmonikusok.

Wiener Musikverein Aranyterem
becs-szilveszter-2020

  A Karlsplatzon elhelyezkedő intézmény, melyhez Ferenc József adományozta a telket, 1870-ben, vízkereszt napján egy nagyszabású koncerttel nyílt meg. Már az első művészeti igazgatója is a kor egyik legnagyobb zeneszerzője, Johannes Brahms volt. 

Közvetlenül a háború után, a bombatámadások belövéseitől megmenekült Wiener Musikverein (1870) épületének pompás Aranytermében 1946. január elsején ismét megtartották az újévi koncertet. Ekkor játszották elsőként a pattogó Radetzky-indulót, ami mára az újévi hangverseny tradicionális, vastaps kísérte záró darabja lett. A két legnépszerűbb Strauss-mű egyébként 1958-tól vált a bécsi újévi koncert utolsóként játszott melódiájává.

A háború után az újévi koncert repertoárja fokozatosan bővült, mert már nem csak ifjabb Johann Strauss, hanem a zeneszerző-dinasztia más tagjai, id. Johann, Josef és Eduard Strauss darabjait is játszani kezdték.

2022-ben a világhírű zongorista, Daniel Barenboim vezényel, és hallható lesz például Josef Strauss és Carl Michael Ziehrer több műve. A tavalyi szomorú koncert (a koronavírus miatt az üres teremben játszott hangverseny) után, idén ismét megtölti a termet a közönség.

A koncert szünetében az osztrák világörökséget mutatták be, többek közt a Fertő-tájjal.