Frissítve: 2022.12.30.

A nagy klasszikus újév köszöntő, a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje

Újév napján Bécsből, a patinás Musikverein Aranyterméből felcsendülnek a híres osztrák zeneszerző-dinasztia, a Strauss család keringői, ráadásként pedig a Kék Duna keringő és a pattogó Radetzky-Marsch, melyek az újévi hangverseny tradicionális záró darabjai.

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje hagyományos köszöntése az új esztendőnek. A zene az egész világnak szól, a remény, a barátság és a béke jegyében.

Mondhatni: nincsen újév bécsi koncert nélkül.

A Ferenc József és az Osztrák-Magyar Monarchia időszakának fénykorát idéző, ma már világhíres bécsi újévi koncertet a televízió jóvoltából napjainkban kilencven országban nézők sok-sok milliói követik élőben.

A Wiener Musikverein Aranyterméből először 1959-ben sugározta az ORF, az osztrák közszolgálati televízió (egyenes adásban) a világ egyik leghíresebb hangversenyét, ám ezt korábban a náci birodalmi rádió, a Deutsche Rundfunk is megtette. A történelem ugyanis úgy hozta, hogy az esemény eredete Európa és Ausztria legsötétebb időszakával fonódott össze.

Plakát 1939-ből / wienerphilharmoniker.at

A kultikus ünnepi rendezvény ugyanis a második világháború előestéjén született.

Az első bécsi újévi koncert az 1938. márciusi Anschluss, Ausztriának a náci Harmadik Birodalomba történt beolvasztása utáni évben, a német nemzetiszocialista párt tulajdonképpeni jótékonysági koncertjén csendült fel, de ekkor még nem újévkor, hanem 1939. december 31-én. A nácik a Strauss-dinasztia tiszteletére szentelt rendkívüli hangverseny bevételéből a rászorulókat akarták segíteni, s valójában a jótékonysági koncert a téli tüzelőanyag vásárlását támogatta („Kriegswinterhilfswerk“). Goebbels berlini propaganda minisztériuma ezt ugyanis kitűnő eszköznek látta arra, hogy az újév előestéjén felcsendülő hangverseny közvetítésével a birodalom határain belül és kívül élő németség kulturális egységét erősítse.

„Ahol a hang arannyá válik”A Musikverein nagyterme, az Aranyterem, pompázatos kialakításáról híres. A mennyezeten Apollón és a múzsák nyűgözik le a tekintetet, az oszlopok antik nőalakokat ábrázolnak. A terem látványához hasonlóan a terem akusztikája is egyedülálló – az ottani hangélménynek nemigen van párja a világon.

Az 1939. december 31-én megtartott első koncert repertoárján még csak és kizárólag ifj. Johann Strauss művei szerepeltek.

Az 1941-es év volt az első alkalom, amikor aztán január elsején csendült fel a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje. A hangversenyeket a birodalmi rádió, a Deutsche Rundfunk élőben közvetítte, még a második világháború legkritikusabb időszakában, 1945. január elsején is. Ekkor hangzott el először a repertoárban Johann Strauss híres Kék Duna keringője, amelyet mind a mai napig az egyik legnépszerűbb ráadásként játszanak a filharmonikusok.

  A Karlsplatzon, a Ringstraße díszkörút közelében álló, görög templomra emlékeztető épületet Theophil Hansen 1870-ben építette historizáló stílusban, oszlopokkal, oromzattal, domborművekkel. / Wien Tourismus/ C. Stemper

A háború után, a bombatámadások belövéseitől megmenekült Wiener Musikverein (1870) épületének pompás Aranytermében 1946. január elsején ismét megtartották az újévi koncertet. Ekkor játszották elsőként a pattogó Radetzky-indulót, ami mára az újévi hangverseny tradicionális, vastaps kísérte záró darabja lett. A két legnépszerűbb Strauss-mű egyébként 1958-tól vált a bécsi újévi koncert utolsóként játszott melódiájává.

A háború után az újévi koncert repertoárja fokozatosan bővült, mert már nem csak ifjabb Johann Strauss, hanem a zeneszerző-dinasztia más tagjai, id. Johann, Josef és Eduard Strauss darabjait is felvették a műsorba.