• szent-jozsef-furdokapolna-balf

Szent József fürdőkápolna – Balf

A balfi gyógyfürdő nyolc hektáros angolparkjában áll a Szent József fürdőkápolna. A barokk kápolnát 1773-ban építették, hogy a fürdőkúrára Balfra érkezők itt imádkozhassanak a gyógyulásért és hálát adhassanak a felépülésükért. A kápolna homlokzatát Sopron város címere díszíti, kissé feljebb, oromfalának fülkéjében pedig Szent József szobrát helyezték el.

A késő barokk stílusú egyhajós kápolna műemlékvédelem alatt áll, festményei a magyarországi barokk kiemelkedő alkotásai, a szobrok és a képkeretek pedig a soproni késő barokk legszebb művei. A balfi Szent József fürdőkápolna ma is magántulajdon.

A balfi gyógyfürdőnek évszázados története van, jobbára Sopron városáé volt, de 1898-ban gróf dr. Wosinski István orvos vásárolta meg. Korszerűsítette és a monarchia egyik ismert fürdőhelyévé tette, miután Balfon egyrészt kéntartalmú források vannak, amely különösen a reumás megbetegedések gyógyítására alkalmas, másrészt lítium tartalmú borvíz, amelyet Balfi víz néven ásványvízként ismerhetünk.

Dr. Wosinskiról tudni lehet, hogy  szanatóriumában nemcsak a gyógyvizeket használta, hanem a Fertő tó gyógyhatású iszapját is. Létesített egy gyógyintézetet epilepsziásoknak, egy munkás-szanatóriumot és egy kollégiumot szegények számára.

A II. világháború után a fürdőt államosították, de a Szent József fürdőkápolna megmaradt a család tulajdonában, miközben továbbra is a katolikus egyház használta. A templombelsőben egy fekete márványtáblán olvasható, hogy a tulajdonos és felesége, Vosinski-Siemens Mária grófné kötelezték gyermekeiket és azok utódait, hogy ezen Isten házát Isten nagyobb dicsőségére örök időkön át fenn fogják tartani és gondozni – így dédunokájuk, és családja vállalta a kápolna felújítását 2009-ben.

A kápolna freskói vélhetően a soproni mestertől, Dorfmeister Istvántól származnak. A neves barokk festő alkotása az egyetlen Magyarországon, mely a fürdés és gyógyítás közötti összefüggést ábrázolja – legalábbis így tudni. A freskó a kápolna mennyezetén látható, s rajta az a bibliai jelenet, melyen Krisztus a tó partján betegeket gyógyít. A falakon az oltár mellett a mester Szent Annát és Szent Joachimot festette meg.

Ugyancsak Dorfmeister Istvánnak tulajdonítják az oltárképet, amely Szent Józsefet ábrázolja a gyermek Jézussal. A díszes rokokó oltár szintén soproni mester, Sedelmeyer András munkája. Az oltár két oldalán Szent Péter és Szent Pál aranyozott szobra áll.

Hol találom?

A Szent József fürdőkápolna a balfi szanatórium angolparkjában áll, nem lehet nem észrevenni, közvetlenül az autóút mellett, a park bejáratánál.