• balf-furdokorhaz-angolpark

Séta a balfi gyógyfürdő angolparkjában

Egy kiadós séta a természetben segíti a regenerálódást, és a gyógyulást. A soproni Lőverek ismert gyógyhely, de szintúgy az a városhoz közeli Balf, a balfi fürdőkórház és a körülötte fekvő angolpark is. 

A gyógyhelyekről tudjuk, hogy ott lennie kell valamilyen természetes gyógytényezőnek, ami sok minden lehet: gyógyvíz, hévíz, ásványvíz, iszap, vagy éppen különleges éghajlati (klimatikus) adottság, mint Sopronban. Balfon a gyógyhely jelleget a forrásokból feltörő gyógyvíz adja. Mindennek tetejébe adott még egy szép zöldterület is, az angolpark, amely egy informatív rövid sétára érdemes kirándulóhely. Mit láthatunk itt ebben a gyönyörű parkban?

balf-szent-jozsef-kapolna

Balfról tudni érdemes, hogy az itteni víz a Pannon-medence legrégebben ismert és hasznosított vize. Már a rómaiak is tábort vertek itt, biztosan tudni, hogy ismerték a balfi ásványivízforrásokat. És ahogyan a test kényeztetését mesterfokon mívelő rómaiakról tudni lehet, alaposan ki is használták. Fürdőztek és itták is. A balfi víz különben kénes, lítiumos, glaubersós, szénsavas – egyébként hideg. (Mindjárt meg is jegyezzük, mert kevesen tudják, hogy a Balftól kőhajításnyi távolságra fekvő Fertő-tó maga is ásványvíz, ennek iszapját szintén használták gyógyászati célokra.)

A balfi fürdőhelyen a millenniumi években szállodát és gyógypavilonokat építettek, és nagyjából ekkoriban alakították ki a ma is látható gyógyparkot is. Kivilágították az erdei utakat, a vendégeket zenekar szórakoztatta, lett itt tenisz- és krikettpálya, zenecsarnok és kávéház. Ez az időszak volt a fürdő virágkora igazán. Az Osztrák-Magyar Monarchia legkedveltebb fürdőhelyei közé tartozott, s akár Karlsbad (Karlovy Vary) is lehetett volna. Végül a történelem úgy hozta, hogy nem lett ilyen híres. Ám ma is van itt gyógyászat, szanatóriummal, fürdőkúrákkal.

És létezik a gyógyfürdőkórház körüli több hektáros gyönyörű, romantikus angolpark, árnyat adó ősfás terület, kis sétányokkal, pihenőpadokkal, a parkot kettészelő kis patakkal, szép szobrokkal.

balf-furdokorhaz-angolpark
balf-furdokorhaz-angolpark
balf-furdokorhaz-angolpark
balfi-furdokorhaz-park

A park ékessége a Szent József fürdőkápolna

A park fürdőkórház bejáratánál áll a Szent József fürdőkápolna. 1773-ban építették, hogy itt imádkozhassanak a felépülésért és gyógyulásért a betegek. A kis kápolna késő barokk, műemléki védettség alatt áll, egyhajós, falfestményei a magyarországi barokk művészet kiemelkedő alkotásai. A kápolna egyik érdekessége, hogy a fürdőkórházat Sopron városától megvásárló orvos, dr. Wosinski István tulajdona lett 1913-ban, s jelenleg is az ő leszármazottai tulajdonában van. 2009-ben unokája újíttatta fel.

Ritkán van nyitva, ha csak éppen arra járunk, nem biztos, hogy szerencsénk lesz, hogy belülről is láthassuk.

balf-szent-jozsef-furdokapolna
balf-szent-jozsef-furdokapolna
szent-jozsef-furdokapolna-balf

A híres kastélyszálló

A mai Gyógy-Kastélyszálló eredetileg vendégfogadó volt, az 1700-as években építették. Ma része a fürdőkórháznak, egy üvegfolyosó köti össze a gyógyhellyel. A szocializmus időszakának végén, kedvelt pihenőhelye lett az osztrák és más külföldi országokból érkező vendégeknek. Ennél érdekesebb, ha körbejárjuk, a bejáratnál a balfi vízzel gyógykúrát vevő betegek hálaadó tábláit olvashatjuk el.

balf-furdokorhaz-angolpark
balf-furdokorhaz-angolpark
balf-furdokorhaz

Egy a feliratokból: „Balf gyógyforrásainak köszönhetem az egészségemet. Kostsus Lajos 1907, Pozsony”

Nyulas Ferenc sétány

A parkkal szemben, az út másik oldalán indul a Nyulas Ferenc sétány. A sétánynak nevet adó Nyulas Ferenc (1758-1808) orvos, kémikus volt, a termálvizek és az ásványvizek egészségügyi hatását kutatta.

Ha ebbe az irányba indulunk a sétányon, tudnunk kell, hogy valamikor sokan jártak erre: ez volt ugyanis a összekötő út a fürdőkórház és a vasútállomás között. Ma már nincs balfi vasútállomás, a sétány valóban csak a pihentető, regeneráló ösvény.

A szép székelykaput a soproni egyetem, az egykori Erdészeti és Faipari Egyetem hallgatói készítették.

balf-furdokorhaz-angolpark
balf-furdokorhaz-angolpark
balf-angolpark

Hol találom?

Autóval Sopronból 10 perc alatt átérünk Balfra. Érdemes megnézni a településen a Szent Farkas templomerődöt, a Szerb Antal emlékhelyet. Ezeket egymás mellett találjuk a település Fő utcájáról letérve, felfelé, a temető felé kaptatva a dombra. A balfi Zsolnay ivókutat se hagyjuk ki a programból, itt meg is kóstolhatjuk a balfi vizet. A kútnál egy kis pihenőpark áll, asztallal, padokkal, ugyanis ez a hely kedvelt kerékpárosmegállója a Fertő-tó körül kerekezőknek.

Balf település történetéről itt írtunk.