• becsi-dombi-tanosveny-sopron

Bécsi-domb tanösvény

A soproni Bécsi-domb természetvédelmi terület, így nem csoda, hogy egy tanösvény is elkel itt. 2022-ben egy új turisztikai és rekreációs, lépcsőkkel tűzdelt sétaútvonalat alakítottak ki, apró füves tisztásokkal, padokkal, piknikasztalokkal, és amolyan tanösvényes kreatív táblákkal.  

A tanösvény a Bécsi-domb egyik kedvelt attrakciója, a bobpálya, valamint a Hubertus vendéglő között húzódik. Van itt egy kerékpárút is, tulajdonképpen ennek mentén vezet.

Kevesen tudják, hogy hazánkban egyedül a Bécsi-dombon él a szívlevelű gubóvirág (Globularia cordifolia), s ennek védelme érdekében már az 1930-as években területeket nyilvánítottak védetté a városnak ezen a részén. Különben régen – a legelőgazdálkodás mellett – katonai kiképzések folytak itt.

A mai Bécsi-domb ma már inkább kisgyermekeknek való játszóterekkel és idősek, mozgássérültek  számára is járható kilátóponttal és történelmi emlékhelyekkel várja a látogatókat.

A tanösvény dombos, lépcsős részen és murvás talajon vezet, közben 7 állomásos interaktív, azaz kreatív táblákon ismerkedhetünk a Bécsi-domb természeti értékeivel, többek között a fákkal, lágyszárú növényekkel, rovarokkal, hüllőkkel, lepkékkel és madarakkal, utolsó állomásként pedig ügyességfejlesztő, játékos térelemek állnak a kis látogatók rendelkezésére.

Érdemes egy kirándulást tervezni a Bécsi-dombra, megnézni a római korból megmaradt amfiteátrum maradványait, a közeli Koronázódombon a soproni királykoronázás emlékére állított oszlopot, és gyönyörködni egyet a város panorámájában a pihenőparkban. A belvárosból felsétálva ide, útközben a Szent Mihály templom kihagyhatatlan látnivaló.