Koronázódomb – Koronázási emlékoszlop

Míg a koronázási kardvágásokhoz szükséges dombokat Pozsonyban és Székesfehérváron mesterségesen építették, Sopronban erre nem volt szükség, mert ott állt a Bécsi-domb, ahonnan a lovon, fején a Szent Koronával érkező, frissen megkoronázott király a négy égtáj felé lendíthette kardját.  

1625. december 8-án dél tájban történt mindez, amikor is Habsburg III. Ferdinánd és díszes főúri kísérete felkaptatott a Sopron fölé magasodó Bécsi-dombra, melynek ezt a délkeleti részét azóta is Koronázódombnak, Königsbergnek hívnak.

A Szent Korona és a koronázási jelvények több alkalommal is jártak már Sopronban, a királykoronázáskor valószínűleg 15 napig maradtak – írja Pálffy Géza: A Szent Korona Sopronban című munkájában. A koronaékszereket Pozsonyból hozták Sopronba, ahol ezidőben országgyűlés (diéta) is zajlott, majd 1625. november 27-én pedig megválasztották a királyt.

A királykoronázásoknak négy világi része volt: az aranysarkantyús lovagok avatása, a királyi eskütétel, a négy kardvágás és a koronázási lakoma. A szokásjog szerint ezek közül az esküt és az égtájak felé történő négy kardvágást a külvárosban tartották, s ez így történt Sopronban is. Több okból is Sopronra esett a választás, de Pozsonyban ekkor éppen pestisjárvány dúlt.

Az alig 18 éves Ferdinándot Pázmány Péter esztergomi érsek koronázta magyar királlyá a soproni belvárosban található ferences, Kecske-templomban.

A koronázási kardvágás emlékére 1915-ben a Soproni Városszépítő Egyesület emeltetett emlékoszlopot a Bécsi-dombon, melyet Füredi Oszkár tervezett. 1998-ban újították fel.

III. Ferdinándról, az egyetlen magyar királyról, akit Sopronban koronáztak meg, ebben a cikkünkben olvashat.

Hol találom?

Érdemes gyalogos túrát tenni a Bécsi-dombra és a városnak ezen részébe: vegyük célba a Szent Mihály templomot, majd innen a Szent Mihály Új Temető mellett sétálhatunk el a Koronázódombig. Útközben az egykori gazdapolgár-negyed látnivalóival találkozunk, a Koronázódomb mellett pedig eltölthetünk egy kis időt a római kori amfiteátrum maradványainál, vagy megcsodálhatjuk Sopront a szabadidőpark panorámateraszáról. A városra innen tiszta időben csodálatos a panoráma, sőt átlátunk Ausztriába is, megcsodálhatjuk a Schneeberg hófödte csúcsait.