• sopron-amfiteatrum

Bécsi-dombi amfiteátrum – Scarbantia régészeti park

A római kori Sopron, Scarbantia amfiteátruma a város észak-nyugati szélén, a Bécs (Windobona) felé vezető út mellett, a kr. utáni II. században épült. Sajnos szinte semmi nem maradt meg belőle, így valójában inkább az amfiteátrum helyét tudjuk csak bejárni. Viszont érdemes felsétálni ide a Bécsi-domb tetejére, mert a városra néző panoráma is igazán remek.

Scarbantia városa az egyik legfontosabb római kereskedelmi útvonal, a Borostyánút mentén helyezkedett el. Az út délen Savaria (Szombathely) felől vezetett a városba, északon pedig Carnuntum felé haladt tovább. (Az egykori római város maradványai is megvannak még Sopron belvárosában, igaz, a mai talajszintnél mintegy 4-5 méterrel mélyebben rejtőznek.)

A Bécsi-domb 366 méter magasán épített amfiteátrumát földtöltéssel készítették a rómaiak, arénájának mérete 42 x 63 méter volt, ovális alakját ma is ki tudjuk venni, ha szétnézünk a parkban. A domb lejtőjébe vájt arénát kőfalakkal vették körül. A kutatások azt állapították meg, hogy egy favázas nyeregtetőt is építettek a rómaiak, hogy a nézőket védje az esőtől és a tűző naptól. Ahogy a római amfiteátrumokban lenni szokott, itt is színházi és cirkuszi előadásokat, állatküzdelmeket, gladiátorjátékokat, politikai- és vallási rendezvényeket tartottak, ahová vélhetően a Fertő-tó partjáról érkező patríciusok is ellátogattak. Scarbantia amfiteátruma 6-12 ezer ember befogadására lehetett alkalmas.

Az aréna bejáratánál 1925-ben tárták fel Nemesis istennőnek, a gladiátorok védőszentjének és Dianának, az állatok oltalmazójának egykori szentélyét, legalábbis néhány feliratos oltárkövet találtak itt. Ebből láthatunk másolatokat is a helyszínen, mely valójában egy régészeti park, kis faoszlopokkal körbe kerítve.

Hol találom?

A Bécsi-dombot keressük, de igazából a Koronázódombon áll. Ha itt járunk, feltétlenül keressük fel a Koronázódomb híres emlékhelyét, a soproni királykoronázás emlékére állított oszlopot. A közelben egy remek játszótér is található, és találunk itt egy rekreációs parkot, amely valójában egy panorámaterasz, ahonnan rálátunk a teljes Sopronra, a Schneebergre, a TV-toronyra, a város házaira, a Tűztoronyra, szemügyre vehetjük a város templomtornyait, és a nem messze álló Szent Mihály templomot is. 

A közelben van egy kis tanösvény is, amely a Bécsi-domb természeti látnivalóit mutatja be.