• sopron-koronazodomb-szabadidopark

Sopron – Látnivalók

Koronázódombi szabadidőpark és panorámaterasz

Bár Sopron a kilátók városa, mégis kevés olyan jó hely van, ahonnan ennyire könnyű megközelítésben nyílik pazar panoráma Sopronra, mint a Koronázódombi pihenőparkból, amely valójában egy óriási panorámaterasz a városra és a környékre.

Sopron felett a Bécsi-dombon, ennek is a Koronázódombi részén egy korábban sűrű növényzettel benőtt 8000 négyzetméteres területen alakítottak ki játszó-és pihenőparkot, ahonnan fantasztikus a kilátás majdnem minden irányba. Akár gyalogosan, akár bringával a kerékpárúton, de autóval is (az idősek és mozgáskorlátozottak nagy örömére) fel tudunk menni a dombra. Az elkerített parkhoz tartozik egy 20 férőhelyes murvás parkoló, kerékpártároló, és a bejáratnál áll egy ivókút is.

Kisgyermekkel különösen jó hely, időseknek és mozgáskorlátozottaknak pedig a legjobb, ha Sopron panorámájában szeretnének gyönyörködni.

A parkban padokat, napozóágyat és más köztéri bútorokat is elhelyeztek, a gumiburkolatra 19 különböző játszóeszközt, köztük mászókát, hintát, libikókát telepítettek. A 3-7 éves korosztály számára pedig egy ötállomásos erdei tornapályát találunk.

A Bécsi-domb különben természetvédelmi terület, hazánkban egyedül itt él a szívlevelű gubóvirág (Globularia cordifolia). A Bécsi-domb egy részén korábban legelőgazdálkodást folytattak és katonai kiképzéseket végeztek. A Virágvölgy részen számos lakóépület helyezkedik el.

Hol találom?

Gyalog vagy kerékpárral egy tartalmas kirándulást tehetünk a város feletti dombra, irányzéknak válasszuk a Stornó Ferenc utcai körforgalmat (84-es főút). Onnan egy lépcsősor és egy gyalogút vezet a park bejáratához. Autóval a körforgalomban a Virágvölgy táblánál forduljunk a Bécsi-domb felé. Itt találunk egy kiváló játszóteret, mellettte pedig megnézhetjük a római kori amfiteátrum helyén kialakított régészeti parkot, és tehetünk egy sétát a királykoronázás emlékére állított Koronázódombi oszlophoz is.

Érdemes egy sétaútra felfűzni a Szent Mihály templom (itt egy látogatóközpont is van) és a templomkert látogatását, miközben vessünk egy pillantást Sopron poncichter negyedében álló egykori gazdaházra, a Két mór házra a Szent Mihály utcában, és a Stornó Ferenc körforgalom mellett álló Esernyős házra is.