• illmitz-burgenland-informationszentrum

Burgenland – Települések

Illmitz (Illmic)

Illmitz a Fertő tó keleti partján, a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban található, ennek központja a település.

A 19. század végén még a marhakereskedelem adta az illmiciek fő jövedelemforrását, az illmici sajtot Bécsben és Budapesten is nagyra becsülték. Ma a Fertő-tó – Fertőzug Nemzeti Park (Neusiedler See-Seewinkel) Nemzeti Park látnivalói, a Fertő táj, a különleges szikes tavak és a madárvilág, így a turizmus – ezen belül is az öko-és kerékpáros turizmus – határozza meg leginkább a kis burgenlandi település arculatát.

Illmic különleges területen fekszik: tudni kell, hogy szikes tavak Európában a tengerektől távol csupán itt a Fertőzugban, és Közép-Magyarországon találhatók. (Ilyen jellegű víztestek Kazahsztánban, Mongóliaában, Ausztráliában vannak még.) Viszont itt Illmic környékén több ilyen kis tavat is találunk. Ezen a környéken, a Fertő tó keleti partja és a Hanság között még legalább 45 szikes tavacska húzódik, melyek minden másnál jobban meghatározzák a Fertőzug arculatát.

szikes tavak-neusiedlersee

A környéken számos kilátópontot (madármegfigyelő magaslest) találunk, ahonnan érdemes szemügyre venni a tájat. Ezen a térképen, melyet az illmici látogatóközpontban fotóztunk le, ezeket láthatjuk.

neusiedlersee

Illmic azonban a Fertő tó miatt is látogatott. Strandja van, két játszótérrel, 2 strandröplabda-pályával és hatalmas napozóterülettel. Ráadásul a strandfürdő közvetlenül a B 10-es kerékpárút nyomvonalán fekszik, így kerékpározás közben is mód nyílhat egy jó kis fürdőzésre. A strandfürdő mellett van hajókikötő, amelyben kerékpárszállító kompok is kikötnek. A kompokkal a Fertő másik oldalára, Mörbisch-re juthatunk át. Illmicet a tóval, így a strandfürdővel, kikötővel egy autóval vagy kerékpárral is járható 4 km hosszú töltésút köti össze.

Ha nincs nyár, akkor a november is kitűnő időpont egy illmici látogatáshoz. Ugyanis a gasztronómia is lényeges a település életében. Márton napi újboráldáskor megnyitják a vincellérek a portájukat, borra és tésztára (Schmankerl) invitálják a vendégeket. Ilyenkor az étlapról elmaradhatatlan a hagyományos Márton-napi lúd (Martinigansl) és a libaleves.)

A Neusiedler See–Seewinkel Nemzeti Park központja is itt van és találunk egy nagyon nívós látogató-és információs központot is Illmitz északi határában.

A központ nemcsak indulási hely a természet iránt érdeklődő látogatóknak, hanem kiállítási és rendezvényközpont is.

Az Információs központ egész évben nyitva tart, hétköznapokon 8 – 17 óra, szombaton és vasárnap pedig 10 – 17 óra között. Innen különböző túrákat is vezetnek a védett területre.

Viszonylag közel van magyar oldalon a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja, a Kócsagvár Sarródon.