• illmitz-burgenland-informationszentrum

Illmitz (Illmic)

Illmitz (Illmic) település a Fertő tó osztrák oldalán a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park központja, különleges természeti látnivalókkal, pazar madárvilággal és világbajnok borokkal.  

A Fertő-tó magyar oldaláról Fertőd felől, a Pomogy (Pamhagen) határállomáson átlépve Ausztriába könnyen áttekerhetünk kerékpárral ide, de érkezhetünk autóval vagy komppal is, pédául Fertőrákos felől Mörbisch (Fertőmeggyes) kikötőjéből.

illmitz-burgenland

A 19. század végén még a marhakereskedelem adta az illmiciek fő jövedelemforrását, az illmici sajtot Bécsben és Budapesten is nagyra becsülték. Ma a Fertő-tó – Fertőzug Nemzeti Park (Neusiedler See-Seewinkel) Nemzeti Park látnivalói, a Fertő táj, a különleges szikes tavak és a madárvilág, így a turizmus – ezen belül is az öko-és kerékpáros és a borturizmus – határozza meg leginkább a kis burgenlandi település arculatát.

Illmic különleges területen fekszik: tudni kell, hogy szikes tavak Európában a tengerektől távol csupán itt a Fertőzugban, és Közép-Magyarországon találhatók. (Ilyen jellegű víztestek Kazahsztánban, Mongóliaában, Ausztráliában vannak még.) Viszont itt Illmic környékén több ilyen kis tavat is találunk. Ezen a környéken, a Fertő tó keleti partja és a Hanság között még legalább negyven szikes tavacska húzódik, melyek minden másnál jobban meghatározzák a Fertőzug, így Illmitz környékének arculatát.

illmitz-burgenland
szikes tavak-neusiedlersee

Illmitz környékén számos kilátópontot (madármegfigyelő magaslest) találunk, ahonnan érdemes szemügyre venni a tájat, no és madarakat, ugyanis bámulatos madárvilág figyelhető itt meg.

Ezen a térképen, melyet az illmici látogatóközpontban fotóztunk le, ezeket a kilátópontokat láthatjuk.

neusiedlersee
illmitz-burgenland

Südliche Seekoppel – a strand és Ilmmitz közötti úton. A madármegfigyelő magaslesek nagyon egyszerűek, ha tehetjük, vigyünk távcsővet, mindig látni fogunk valami érdekeset.

Illmic népszerűsége a Fertő-tó adta vízes élményeknek is köszönhető. Egyszerű, tiszta strandja van, két játszótérrel, 2 strandröplabda-pályával és hatalmas napozóterülettel. Ráadásul a strandfürdő közvetlenül a Fertő tó kerülő,  B 10-es kerékpárút nyomvonalán fekszik, így kerékpározás közben is mód nyílhat egy jó kis fürdőzésre.

A strandfürdő melletti hajókikötőben kerékpárszállító kompok is kikötnek. A kompokkal a Fertő másik oldalára, Mörbisch-re (Fertőmeggyes) juthatunk át. Illmicet a tóval, így a strandfürdővel, kikötővel egy autóval vagy kerékpárral is járható, elég hosszú, 4 km hosszú töltésút köti össze.

illmitz-burgenland
illmitz-burgenland
illmitz-burgenland

Ha nincs nyár, akkor a november is kitűnő időpont egy illmici látogatáshoz. Ugyanis a gasztronómia is különleges errefelé. Márton napi újboráldáskor megnyitják a vincellérek a portájukat, borra és tésztára (Schmankerl) invitálják a vendégeket. Ilyenkor az étlapról elmaradhatatlan a hagyományos Márton-napi lúd (Martinigansl) és a libaleves.)

És akkor a bor: az érintetlen természet, a hosszú, napsütéses pannóniai napok, valamint a szinte hőmérséklettárolóként működő, sekély szikes tavacskák évről évre csúcsminőségű illmici borokat garantálnak.

Illmic édes borairól világszerte ismert, köszönhetően a nemespenész gombának és a tónál uralkodó mikroklímának. Érdemes kóstolni a fűszeres fehérburgundit és az olaszrizlinget, illetve a tartalmas vörösborokat, a zweigelt és a kékfrankost.

A Neusiedler See–Seewinkel Nemzeti Park igazgatási központja is itt van, és találunk egy nagyon nívós látogató-és információs központot is a település északi határában.

Az információs központ nemcsak kiindulási hely a madarászoknak és a természet iránt érdeklődő látogatóknak, hanem kiállítási és rendezvényközpont is.

illmitz-burgenland-informationszentrum
illmitz-bugenland-latogatokozpon

Az Információs központ egész évben nyitva tart, hétköznapokon 8 – 17 óra, szombaton és vasárnap pedig 10 – 17 óra között. Innen különböző túrákat is vezetnek a védett területre.

Viszonylag közel van magyar oldalon a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja, a Kócsagvár Sarródon.