• illmitz-burgenland-informationszentrum
    "

Illmitz (Illmic)

Illmitz a Fertő tó keleti partján, a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban fekszik.

A 19. század végén még a marhakereskedelem adta az illmiciek fő jövedelemforrását és  az illmici sajtot Bécsben és Budapesten is nagyra becsülték. Ma a Fertő-tó – Fertőzug Nemzeti Park (Neusiedler See-Seewinkel) Nemzeti Park látnivalói, a szikes tavak és a madárvilág, így a turizmus határozza meg a kis burgenlandi település arculatát.

Tudni kell, hogy szikes tavak Európában a tengerektől távol csupán itt a Fertőzugban, és Közép-Magyarországon találhatók. (Ilyen jellegű víztestek Kazahsztánban, Mongóliaában, Ausztráliában vannak még.) Viszont itt Illmitz mellett több ilyen kis tavat is találunk. A környéken, a Fertő tó keleti partja és a Hanság között még legalább 45 szikes tavacska húzódik, melyek minden másnál jobban meghatározzák a Fertőzug arculatát.

szikes tavak-neusiedlersee

A környéken számos kilátópontot (madárlesőhelyet) találunk, ahonnan érdemes szemügyre venni a tájat. Ezen a térképen ezeket láthatjuk.

neusiedlersee

Illmicnek strandja is van, két játszótérrel, 2 strandröplabda-pályával és hatalmas napozóterülettel. Ráadásul a strandfürdő közvetlenül a B 10-es kerékpárút nyomvonalán fekszik, így kerékpározás közben is mód nyílhat egy jó kis fürdőzésre. A strandfürdő mellett van egy kis hajókikötő, amelyben a kerékpárkompok is kikötnek. A kompokkal a Fertő másik oldalára, Mörbisch-re juthatunk át.

Illmicből a strandhoz és a kikötőhöz autóval vagy kerékpárral is ki lehet jutni egy 4 km hosszú töltésúton.

Ha nincs nyár, akkor a november is kitűnő időpont egy illmici látogatáshoz. Márton napi újboráldáskor megnyitják a vincellérek a portájukat, borra és tésztára (Schmankerl) invitálják a vendégeket. Ilyenkor az étlapról elmaradhatatlan a hagyományos Márton-napi lúd (Martinigansl) és a libaleves.)

A nemzeti park (Neusiedler See–Seewinkel) egyik legnagyobb látogató-és információs központja is itt van, érdemes ide is betérni, Illmitz északi határában találjuk.

A központ nemcsak indulási hely a természet iránt érdeklődő látogatóknak, hanem kiállítási és rendezvényközpont is.

Az Információs központ egész évben nyitva tart, hétköznapokon 8 – 17 óra, szombaton és vasárnap pedig 10 – 17 óra között. Innen különböző túrákat is vezetnek a védett területre.