• Sarród

    sarrod-kocsagvar

Kócsagvár

Az egykori révkikötő helyén áll Sarród településen a KÓCSAGVÁR, egy besenyő halászfalura hajazó épület, melyben kezdetek óta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága is működik.     

sarrod-kocsagvar
sarrod-kocsagvar

A Fertőd közeli Kócsagvár épületét a sarródi “Rí”, azaz az egykori révkikötő helyén, a kis Kelemente patak mentén lévő akác-és fűzerdőben lévő tisztáson építették fel. Az elmúlt évszázadokban halászatból, nád-és gyékényfeldogozásból élő sarródiak falujából a lecsapolások következményeképpen tűnt el a víz, így kerülhetett a Makovecz-féle organikus építészeti stílusban felhúzott építmény az egykori révkikötő helyére.

A Kócsagvár kezdetektől a nemzeti park igazgatóságának székhelye, az épületet 1993-ban szentelték fel. Építése idejében ez volt a mérteiben legnagyobb náddal fedett építmény az országban. Alapkövét a nemzeti park igazgatói irodájának mértani közepén helyezték el.

Az épület besenyő halászfalut imitál, miközben a jellegzetes Fertő-táji motívumokat és díszítőelemeket is őrzi magán. Kócsagvár elnevezését a Fertő táji madárvilág egyik jellegzetes képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta. A kócsagot szimbolizálja a különleges bejárati kapu is, amelyet ha jól megnézünk, felfedezhetjük a szárnyait üdvözlésre szélesen kitáró nagy kócsagot.

  • 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár

  • A Kócsagvár belépőjegy váltása nélkül, egész évben látogatható.

  • Az épületben turisztikai információs iroda és egész évben üzemelő szálláshely működik.

Hol találom?

Sarród település néhány kilométerre Fertődtől, a Fertő táj és a Hanság találkozási pontján fekszik, könnyen elérhető kerékpárral, ha Fertődről indulva a Hanság-főcsatorna, a lászlómajori látogatóközpont vagy a mekszikópusztai (Borsodi-dűlő) madármegfigyelő kilátó a célpontunk.