• karpati-malom-sopron

Kárpáti malom, Sopronbánfalva

A Sopron melletti Bánfalván ma is álló erdei malom, a Kárpáti malom a 17. század elején épült, barokk külsejét a 18. században kapta, később klasszicista stílusban építették át, majd 1949-ig, megszűnéséig kőjáratos vízimalomként szolgált. Különleges kultúr- és technikatörténeti emlék, hiszen ez az egyetlen malom Sopron környékén, melynek épületét és berendezését részben sikerült megmenteni.

Az erdei malmot (Waldmühle) 4 generáción keresztül a Mühl-család üzemeltette. Fából ácsolt, 4 méter átmérőjű vízikerekét egykor a kis vízhozamú, de negyesésű Rák patak vize hajtotta Sopronbánfalván. Egyébként itt vagy hét malom is forgott az idők során, melyekből csak ez az egy maradt meg.

Különös legújabbkori története, pontosabban megmenkülésének története is:

A vízikerék 1949-ben forgott utoljára, ekkor a malmot leállították. A közelgő kulák veszély miatt bezárták, a bérlőt elküldték, de a malmot nem államosították. Ennek köszönhető, hogy a gépi berendezések hiánytalanul fennmaradtak. Az 1960-as évek elején azonban a malom akkori tulajdonosa, dr. Kárpáti László középiskolai tanár nem tudta vállalni az egyre pusztuló épület helyreállítási költségeit, az akkor már csupa rom épületegyüttes fenntartását, ezért eladta az épületet. A malmot Taródi István, a Taródi vár építője vásárolta meg, aki az évtizedeken át két kezével épített várához használta volna fel a köveket. Szerencsére azonban az épületegyüttest időközben műemlékké nyilvánították, így Taródi a védettség miatt végül nem tudta elbontani. Ezért maradhatott meg eredeti formájában az épület.

Az erdei malmot a Kárpáti család 2010-ben megvásárolta és felújította, így a malom az utódok birtokában van.

Ma egy ismét működő 3 kőjáratos vízimalom, malomtörténeti és helytörténeti kiállítás látható benne, a csatlakozó épületben pedig Kárpáti Sándor zeneszerző emlékszobája.

Hol találom?

Sopronbánfalván, az Erdei malomköz 4. szám alatt. Érdemes útba ejteni, ha Sopronbánfalván járunk, vagy Brennbergbánya felé kiránulunk. A Sopronnal már egybeépült kertvárosban, Sopronbánfalván (német nevén Wandorf ) kihagyhatatlan látnivaló a pálos-karmelita kolostor, a Mennyek királynője templom és az ahhoz felvezető lépcsősor, és a Mária-Magdolna templom.