• maria-magdolna-templom-sopronbanfalva

Mária Magdolna templom, Sopronbánfalva

Bár a Sopron melletti Bánfalván a pálos karmelita kolostor a legismertebb látnivaló, azért van még itt egy igazi gyöngyszem: a 12. századi Mária Magdolna templom.

A várossal ma már egybeépült Sopronbánfalva (német nevén Wandorf) meseszép helyen fekszik, a gyors folyású Rák patak mentén, erdővel övezett területen.

A Mária Magdolna templom Bánfalva közepén található, délről a Rák patak határolja. Egy ma már befedett malomárok melletti kis telken kőfallal körbekerítve áll, régi szentélyrácsból kovácsolt szép kapu vigyázza.

maria-magdolna-templom-sopronbanfalva

A templom korai gótikus építészetünk egyik szép emléke.

Az Árpád-korban épült, tornya a 14. század első felében. Erről azt mondják, hogy a soproni Kecske-templom (Bencés) és a Szentlélek-templom mintájára készült.

Egy az 1940-es években zajlott ásatás során az derült ki, hogy a kápolna egy részét még egy, a római korból származó villa alapfalaira építették. Gótikus szentélye a 15. század elején készült a régi alapfalak felhasználásával, ülőfülkével, fali fülkékkel, kőszószékkel. Keresztelőmedencéje a kora gótikát idézi.

A templom hajója román stílusú, a 13. sz. közepén készült faragott kőből. A nyugati, oromfalas homlokzata közepén emelkedik a kisméretű faragott kőből készült torony, csúcsán kőgömb, azon kovácsoltvas kereszt. A torony két oldalán pedig Szent József és Remete Szent Antal kőszobra áll, melyekről azt gondolják, hogy eredetileg az ide kőhajításnyira álló pálos templom lépcsőjének kőszobrai voltak.

Sopronbánfalván a közelben érdemes megnézni a Szentek Lépcsőjét, a Kárpáti-malmot és a Hősi temetőt.