• maria-magdolna-templom-sopronbanfalva

Sopronbánfalvi Mária Magdolna templom

Bár a Sopron melletti Bánfalván a pálos karmelita kolostor mindent visz, van még itt egy igazi gyöngyszem: a 12. századi Mária Magdolna templom.

A Sopronnal ma már egybeépült Bánfalva (német telepesektől kapott nevén Wandorf) meseszép helyen fekszik, a gyors folyású Rák patak mentén, erdővel övezett területen.

A Mária Magdolna templom Bánfalva közepén található, délről a Rák patak határolja. Egy ma már befedett malomárok melletti kis telken kőfallal körbekerítve áll, régi szentélyrácsból kovácsolt öreg kapu vigyázza.

Korai gótikus építészetünk egyik bájos emléke.

Az Árpád-korban épült, tornya a 14. század első felében, és egy az 1940-es években zajlott ásatás során pedig az is kiderült, hogy a kápolna egy részét még a római korból itt maradt villa alapfalaira építették. Gótikus szentélye a 15. század elején készült a régi alapfalak felhasználásával, ülőfülkével, fali fülkékkel, kőszószékkel. Keresztelőmedencéje a kora gótikát idézi.

A templom hajója román stílusú, a 13. sz. közepén készült faragott kőből. A nyugati, oromfalas homlokzata közepén emelkedik a kisméretű faragott kőből készült torony, csúcsán kőgömb, azon kovácsoltvas kereszt. A torony két oldalán pedig Szent József és Remete Szent Antal kőszobra.