Rosalia-Kogelberg Natúrpark

A ROSALIA-KOGELBERG NATÚRPARK a hat burgenlandi natúrpark közül a legfiatalabb, melyet a Soproni- és a Rozália-hegység, valamint a Vulka-folyó völgye tagol, a Bécsi-medence keleti szélén.

Aki járt már Fraknó várában, ismerheti a csodálatos természeti környezetet, melyben az Esterházyak vára is áll, hiszen ez is a natúrpark része. A Sopron szomszédságában „induló” natúrpark az Ágfalva-Schattendorf határátkelőn érhető el a leggyorsabban, kiváló kerékpárút vezet a városból ebbe az irányba. Maga a natúrpark is bejárható kerékpárral, igaz, egyáltalán nem könnyű az emelkedőkben bővelkedő terep. Mivel a natúrpark éghajlatát kedvezően befolyásolja a közeli Fertő tó, ezért növény- és állatvilága sokszínű, se szeri, se száma a természeti látnivalónak.

A 7500 hektáros natúrparkot 13 kistelepülés alkotja: Bad Sauerbrunn, Baumgarten, Draßburg, Forchtenstein, Loipersbach, Marz, Pöttelsdorf, Pöttsching, Rohrbach, Schattendorf, Sieggraben, Sigleß és Zemendorf-Stöttera. 

Édes régió

A táj változatos, gyümölcsösök, szőlőültetvények, eperföldek, gesztenyeligetek, cserjések és nedves rétek uralják, az erdőket pedig tölgyesek, gyertyánosok és szelídgesztenyések. A mattersburgi dombvidék madárvédelmi területén él – számos egyéb madárfaj mellett – Ausztria legnagyobb füleskuvik-állománya. A Kogelberg előtt található „Teichwiesen” tájvédelmi terület pedig az ornitológusok kedvelt megfigyelési helye. A bakcsó és barna rétihéja, valamint a Burgenlandban megkerülhetetlen fehér gólya mellett, nagyjából tízezer különféle békát tartanak itt számon.

A régiót „édes régióként” reklámozzák: a bor, az eper, a gyümölcsösök termése és a gesztenye állnak a helyiek által készített finomságok termékpalettáján.

A natúrpark kulturális tekintetben is figyelemreméltó, hiszen Baumgartenben (Sopronkertes) találunk egy pálos kolostort, Fraknón az Esterházyak várát a maga egyedi fegyvergyűjteményével és kincstárával, és Bad Sauerbrunnban (Savanyúkút) a gyógyvízéről és rózsakertjéről híres fürdővároskában pedig jó programokat. A gyalogló és túraútvonalak mentén számos kápolnát (például a Fraknó fölötti Rozália-kápolnát) és útmenti feszületet csodálhatunk meg.

A natúrpark jelképe a bagoly, szinte mindenhol találkozhatunk a logoval. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a natúrparkon átvezető ösvényeket, utakat és a természeti látnivalókat a mozgáskorlátozottak is megismerhessék és bejárhassák, illetve szinte minden információs táblát Braille-írással is feliratoznak.