Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park magva a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, a Fertő. A nemzeti park több mint 23 ezer hektár területet jelent, a Bakonyaljától a Soproni-hegységig, a Dunától a rábaközi rétekig, tölgyesekig terjed.

A szomszédos ausztriai nemzeti parkkal együtt 1991 óta Nemzetközi Természetvédelmi Unió által elismert és védelmi zónák szerint kezelt terület. A vizes élőhelyekről szóló Ramsari- egyezmény egyik kiemelt objektuma, UNESCO Bioszféra Rezervátum, az osztrák Neusiedlersee-Seewinkel nemzeti parkkal együtt 2001 óta pedig része a Fertő-Neusiedlersee világörökségi kultúrtájnak.

A világörökségi helyszínekről ebben a cikkünkben olvashat.

Fertő-Hanság Nemzeti Park területe Magyarországon 23 731 hektár, míg Ausztriában a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park 10 500 hektár, a hazai park igazgatósága Sarródon, a Kócsagvárban van, míg az osztrák parké Illmicben (Illmitz) található.

A nemzeti parkhoz tartozik tehát maga a Fertő-tó, a körülötte húzódó széles nádas, a part mentén található szikes rétek, mocsár- és láprétek, illetve a Fertőmelléki-dombsor egy része. Ettől nyugatra a Hanság-medencéje, a Hanságtól délre található Tóköz, amely a Barbacsi-tavat és környékét, illetve a Fehértó környéki területeket foglalja magában, valamint a Répce-menti terület Győr-Moson-Sopron és Vas megye határában, ahol a rendkívűl népszerű csáfordjánosfai „tőzikés” erdő is található.

csafordjanosfa-tozike-tanosveny

A nemzeti parki területeknek három zónája van: a természeti, azaz az érintetlen, fokozottan védett területek, ahol csak minimális emberi tevékenység történhet. A megőrző zónában továbbra is zajlik hagyományos, természetkímélő gazdálkodás, legeltetés, kaszálás, nádaratás. Az úgynevezett ütköző zónába a tó part menti részek, települések, a Fertőrákosi-öböl turisztikai szempontból jelentős területei tartoznak.

A Fertő tó magyar oldalának jelentős része nádas mocsár. A tavon és a tó nádas mocsarában, a Fertőzug szikes tavain, valamint a környező vizenyős mocsár- és lápréteken vízi gerinctelenek, halak, kétéltűek, madarak páratlan fajgazdagsága figyelhető meg, Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye.

A nemzeti park területén több bemutatóhely és tanösvény található, igazgatósági központja Sarród településen az építészeti szempontból is különleges Kócsagvár.

Nemzeti parki helyek, látnivalók