• lakompaki-esterhazy-kastely

Burgenland – Látnivalók

Lakompaki Esterházy-kastély (Schloss Lackenbach)

A lakompaki kastély reneszánsz stílusú épületegyüttes, az Esterházy család egyik legrégebbi kastélya, egykori nádori székhely a mai Közép-Burgenlandban, nem messze Soprontól. Jelenleg is látogatható, az Esterházy Magánalapítvány gondozásában egy „A természet nyomában” mottójú természettudományi élménymúzeumnak ad helyet.

A Sopronhoz közeli kastély kiváló kirándulócélpont, akár autóval, akár kerékpárral vágunk neki az útnak. A túrára több látnivalót is felfűzhetünk: ebbe az irányba esik a Lakompakkal szinte szomszédos Raiding (Doborján), ahol Liszt Ferenc szülőházát találjuk, de a közelben van egy másik kastély is, a kaboldi vízivár, ahonnan már csak egy ugrás a szép környezetben fekvő lánzséri várrom.  

Lakompak a 13. századtól a lánzséri vár uradalmának része volt, így történt, hogy mikor 1612-ben Esterházy Miklós Dersffy Orsolya kezét elnyerte, a lakompaki kastély is Esterházy birtok lett. Különben 1553-ban vette meg a birtokot Oláh Miklós esztergomi érsek, és az egykoron itt álló vízivár helyén építtett fel egy várkastélyt.

Esterházy Miklós miután megszerezte, 1618-ban át is építtette (ekkor nyerte el a kastély a későreneszánsz stílusjegyeit) és a kor divatjának megfelelően a kastély mellett parkot is építtetett. Kicsit a felső-olasz cinquecentóra hajazó, szellős árkádsoros, négyszögletes udvaros, kifelé zárt, kis ablaknyílásokkal megtört fallal körbevett kastély volt ez, ahol Esterházy egy időre berendezte a korban modernnek számító otthonát, és átköltözötte udvartartását ide, a rideg Lánzsér vagy Fraknó helyett.

1625-ben Esterházy Miklóst Sopronban nádorrá választották, így Lakompak nádori székhely lett.

lakompaki-esterhazy-kastely
lakompaki-esterhazy-kastely

A kapuzat felett az Esterházy-Derssfy címer.

A kastély történetének talán legizgalmasabb epizódja a Bethlen Gábor fejedelem serege által Lakompak ellen intézett támadás volt. Esterházy és Bethlen halálos ellenségek voltak és Bethlen tudta, hogy soha nem lehet a kezében az ország dunántúli része, míg Esterházyt ki nem füstöli onnan. Ezért elindított egy jól felszerelt csapatot Lakompak felé, hogy saját fészkében semmisítse meg Esterházyt. 1620. szeptember 30-án csaptak össze az Esterházyt segítő császári seregek és Bethlen Gábor katonái a lakompaki síkon, de végül Esterházy Miklós a szomszédos sopronnyéki (Neckenmarkt) földművesek segítségével térdre kényszerítette Bethlen seregét. Az ütközet történetéhez kapcsolódik egy immár 400 éves hagyomány, a “sopronnyéki zászlólengetés”, amely 2018-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség ausztriai listájára.

A csatában életét veszítette a kuruc sereg vezére, Tarródy Mátyás is, akit a harc után Esterházy Miklós teljes hadi pompával temettetett el.

Az Esterházy-család későbbi felemelkedését meghatározta ez a győzelem és a császári ház iránti hűség.

lakompaki-esterhazy-kastely

Tarródy Mátyás sírládája a lakompaki kastély parkjában.

A kastély később többször is leégett, az 1787-es tűzvész azonban majdnem teljesen elpusztította. Az 1790-92-ben meginduló újjáépítés alkalmával bontották le a külső és belső kaputornyot, ekkor készült a külső épületek barokk homlokzata, ekkor tűntek el a külső erődítések és a vizesárkok.

A belső reneszánsz stílusú udvar a két oldalán árkádos folyosóival még ma is az egyik legszebb reneszánsz építészeti emlék az egykori Nyugat-Magyarország területén.

Az Esterházyak idővel kiköltöztek a kastélyból és lakhelyként, uradalmi központként a kismartoni kastélyt használták.

lakompaki-esterhazy-kastely

A kastélyt a magánalapítvány nemrégiben egy modern épületegyüttessel bővítette, most rendezvényhelyszín is egyben. A múzeumhoz pedig egy arborétum is tartozik. A Természet nyomában című kiállítás fókuszában a vadászat áll, a kőkortól napjainkig, különös tekintettel az Esterházy család vadászati hagyományaira.

A lakompaki kastély április és október között van nyitva, a felnőtt jegy ára 8, a családi jegy 17 euro.
Vezetések: német nyelven: 10.30 és 13.00 órakor indulnak.
Magyar nyelven: minden vasárnap 14.30 órakor.

Hol találom?

A lakompaki kastély a Sopron melletti kópházi határátkelőhelytől alig 20 kilométerre fekszik, autóval a B 62-es úton Horitschon irányába kell haladni. A kerékpárosoknak a B10-es kerékpárúton kell elindulniuk, akár több nehézségi fokozatú utat is választhatnak.