• lakompaki-esterhazy-kastely

Lakompaki Esterházy-kastély (Schloss Lackenbach)

A lakompaki kastély reneszánsz stílusú épületegyüttes, az Esterházy család egyik legrégebbi kastélya, egykori nádori székhely a mai Közép-Burgenlandban, nem messze Soprontól. Jelenleg is látogatható, az Esterházy Magánalapítvány gondozásában „A természet nyomában” mottójú természettudományi élménymúzeumnak, időszakos kiállításoknak, a kastélypark pedig programoknak ad helyet.

Mivel 2022-ben a 400. évfordulója volt az itt történt csatának, ezért egy emlékkiállítás is megnézhető a kastélyban.

Lakompak a 13. századtól a lánzséri vár uradalmának része volt, így történt, hogy mikor 1612-ben Esterházy Miklós Dersffy Orsolya kezét elnyerte, a lakompaki kastély is Esterházy birtok lett. Különben 1553-ban vette meg a birtokot Oláh Miklós esztergomi érsek, és az egykoron itt álló vízivár helyén építtett fel egy várkastélyt. Ekkor egy négyszárnyas belső kastélyból és egy háromszárnyas külső épületrészből állt. Ebből az építményből mára csak az egykori díszterem (Granarium) maradt fenn, a kastély jó néhány részét azonban elbontották vagy leégett.

Esterházy Miklós 1618-ban átépíttette (ekkor nyerte el a kastély a későreneszánsz stílusjegyeit) és a kor divatjának megfelelően a kastély mellett parkot is építtetett. Ma egy 22 hektáros gyönyörűen gondozott parkot találunk itt.

Kicsit a felső-olasz cinquecentóra hajazó, szellős árkádsoros, négyszögletes udvaros, kifelé zárt, kis ablaknyílásokkal megtört fallal körbevett kastély volt ez, ahol Esterházy egy időre berendezte a korban modernnek számító otthonát, és átköltözötte udvartartását ide, a rideg Lánzsér vagy Fraknó helyett.

1625-ben Esterházy Miklóst Sopronban nádorrá választották, így Lakompak nádori székhely lett.

lakompaki-esterhazy-kastely
lakompaki-esterhazy-kastely

A kapuzat felett az Esterházy-Derssfy címer.

A kastély történetének talán legizgalmasabb epizódja a Bethlen Gábor fejedelem serege által Lakompak ellen intézett támadás volt. Esterházy és Bethlen halálos ellenségek voltak és Bethlen tudta, hogy soha nem lehet a kezében az ország dunántúli része, míg Esterházyt ki nem füstöli onnan. Ezért elindított egy jól felszerelt csapatot Lakompak felé, hogy saját fészkében semmisítse meg Esterházyt. 1620. szeptember 30-án csaptak össze az Esterházyt segítő császári seregek és Bethlen Gábor katonái a lakompaki síkon, de végül Esterházy Miklós a szomszédos sopronnyéki (Neckenmarkt) földművesek segítségével térdre kényszerítette Bethlen seregét. Az ütközet történetéhez kapcsolódik egy immár 400 éves hagyomány, a “sopronnyéki zászlólengetés”, amely 2018-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség ausztriai listájára.

A csatában életét veszítette a kuruc sereg vezére, Tarródy Mátyás is, akit a harc után Esterházy Miklós teljes hadi pompával temettetett el.

Az Esterházy-család későbbi felemelkedését meghatározta ez a győzelem és a császári ház iránti hűség.

lakompaki-esterhazy-kastely

Tarródy Mátyás sírládája a lakompaki kastély parkjában.

A kastély később többször is leégett, az 1787-es tűzvész azonban majdnem teljesen elpusztította. Az 1790-92-ben meginduló újjáépítés alkalmával bontották le a külső és belső kaputornyot, ekkor készült a külső épületek barokk homlokzata, ekkor tűntek el a külső erődítések és a vizesárkok.

A belső reneszánsz stílusú udvar a két oldalán árkádos folyosóival még ma is az egyik legszebb reneszánsz építészeti emlék az egykori Nyugat-Magyarország területén.

Az Esterházyak idővel kiköltöztek a kastélyból és lakhelyként, uradalmi központként a kismartoni kastélyt használták.

lakompaki-esterhazy-kastely

A kastélyt a magánalapítvány nemrégiben egy modern épületegyüttessel bővítette, most rendezvényhelyszín is egyben. A múzeumhoz pedig egy arborétum is tartozik. A Természet nyomában című kiállítás fókuszában a vadászat áll, a kőkortól napjainkig, különös tekintettel az Esterházy család vadászati hagyományaira.

A lakompaki kastélyban magyar nyelvú vezetések is vannak. 

Hol találom?

Lakompak a Sopron melletti kópházi határátkelőhelytől alig 20 kilométerre fekszik, autóval a B 62-es úton Horitschon irányába kell haladni. A kerékpárosoknak a B10-es kerékpárúton kell elindulniuk, akár több nehézségi fokozatú utat is választhatnak.

A Sopronhoz közeli kastély kiváló kirándulócélpont, akár autóval, akár kerékpárral vágunk neki az útnak. A túrára több látnivalót is felfűzhetünk: ebbe az irányba esik a Lakompakkal szinte szomszédos Raiding (Doborján), ahol Liszt Ferenc szülőházát találjuk, de a közelben van egy másik kastély is, a kaboldi vízivár, ahonnan már csak egy ugrás a szép környezetben fekvő lánzséri várrom.