• szechenyi-mauzoleum-sikert

Fertő-táj – Látnivalók

Fotók frissítve 2022. szeptember

Széchényi Mauzóleum és Sírkert

A nagycenki Római Katolikus temető kulturális örökség, a Nemzeti Sírkert részeként páratlan érték a magyarországi falusi temetők között. Valójában köztemető, de egyben a Gróf Széchényi-család temetkezési helye.

Közepén helyezkedik el a Széchényi Mauzóleum, ahol gróf Széchenyi István és Széchényi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Múzeum gyűjteményének megalapozója is nyugszik.

Különleges, hogy a sírkertben a Széchényi-család sírhelyei egy kettős kereszt alakú elrendezésen belül találhatók. A kereszt hosszanti részének egyik végén áll a mauzóleum, a másik végpontja pedig egy szarkofág. A szarkofágon a Széchényi-család címere, a gróf sárvári felsővidéki Széchényi nemzettség őseinek neve, és a család jelmondata olvasható.

szechenyi-mauzoleum-sirkert-nagycenk

A Széchényi-család 1910-ben döntött úgy, hogy a más helyeken eltemetett ősök hamvait a cenki sírkertben helyezik el. A Széchényi-család több mint száz tagja nyugszik a temetőben.

A sírkert végében, a falnál találunk még egy kváderkövekből épített gyönyörű kriptát, amely Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása.  

A temető kettős kereszten túlra eső területeire temetkeznek ma is a nagycenkiek. A sírok mellett, a mauzóleum közvetlen közelében számos régi, művészi sírkövet is felfedezhetünk. Közöttük több a cenki uradalmi életben fontos szerepet betöltő személy emlékét őrzi.

A temető hátsó traktusában álló síremlékeket, a szarkofágot és a kriptát 2019-ben újították meg. 

Hol találom?

Nagycenk és a település tulajdonképpeni központján átvezető 84-es főút mellett, a Szent István-templom és Széchenyi István szobra mellett kell felkanyarodni a Széchenyi téren a temetőhöz. Itt temetőben áll a mauzóleum is. Autóval parkolni a temető előtt is lehet.