• Széchényi Mauzóleum és Sírkert

    Nagycenk – Fertő-tó

A nagycenki sírkert kulturális örökség

A nagycenki Római Katolikus temető kulturális örökség, a Nemzeti Sírkert részeként páratlan érték a magyarországi falusi temetők között. Valójában köztemető, de egyben a Széchényi-család temetkezési helye. Közepén helyezkedik el a Széchényi Mauzóleum, ahol gróf Széchenyi István nyugszik. 

Különleges, hogy a sírkertben a Széchényi-család sírhelyei egy kettős kereszt alakú elrendezésen belül találhatók. A kereszt hosszanti részének egyik végén áll a mauzóleum, a másik végpontja pedig egy szarkofág. A szarkofágon a Széchényi-család címere, a gróf sárvári felsővidéki Széchényi nemzettség őseinek neve, és a családi jelmondat olvasható.

A sírkert végében, a falnál találunk még egy kváderkövekből épített gyönyörű kriptát, amely Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása.  

A temető kettős kereszten túlra eső területeire temetkeznek ma is a nagycenkiek. A sírok mellett, a mauzóleum közvetlen közelében számos régi, művészi sírkövet is felfedezhetünk. Közöttük több a cenki uradalmi életben fontos szerepet betöltő személy emlékét őrzi.

A temető a Széchényi-család tulajdonában van, 1945 után ez a terület maradt a cenki birtokukból.

  • Nagycenk, Széchenyi tér, Római Katolikus temető

  • A sírkert a temetői nyitva tartás szerint látogatható. Ettől eltér a Mauzóleum nyitva tartása.


Instagram