• Sopron

    varmegyehaza-sopron

Soproni Vármegyeháza

A klasszicista stílusban épült SOPRONI VÁRMEGYEHÁZA műemlék, 1829 és 1834 között épült Hild Vencel tervei alapján.

Hild Vencel az 1808-as nagy soproni tűzvész után kezdett el dolgozni a városban, s ezután kapott megrendelést az újjáépítendő Vármegyeház tervezésére. Az építkezéshez gyűjtést is indítottak, melynek élére Esterházy Miklós herceg állt adományával. Hild igyekezett a soproni várfal övezte szabálytalan telken egy L alakú épületet elhelyezni, bár érték kritikák. Az építészeti elemek között a bécsi biedermeier stílusa fedezhető fel.

Az épület Hild legjelentősebb alkotása, de több házat is jegyez a Színház utcában és a Várkerületen. Egyébként úgy tudni, a soproni Hild-család rokonságban állt a pesti Hild famíliával, de ez nem bizonyított.

Az épület gyönyörű homlokzata a Fő térre néz, központi részét egy hatalmas erkély díszíti. Fölötte korinthoszi oszlopok, melyek háromszögű oromzatot tartanak.

Az oromzatban Sopron vármegye címere látható, melyet Stróbl Alajos, a századforduló hazai szobrászművészetének vezető alakja készített 1919-ben. Szent Mihály arkangyalt ábrázolja. (Stróblnak köszönhetjük a nagycenki Széchenyi szobrot is.)

A Vármegyeháza Fő térről nyíló kapuján át lehet jutni a Színház utcába, s út közben szemügyre vehetjük a soproni várfal részleteit. Az épületben ma okmányiroda és levéltár működik.