• Sopron

    varmegyehaza-sopron

Soproni Vármegyeháza

A soproni Fő téren álló klasszicista stílusban épült VÁRMEGYEHÁZA műemlék, 1829 és 1834 között épült Hild Vencel tervei alapján.

Hild Vencel az 1808-as nagy soproni tűzvész után kezdett el dolgozni Sopronban, s kapott később megrendelést az újjáépítendő Vármegyeház tervezésére. Az építkezéshez gyűjtést is indítottak, melynek élére Esterházy Miklós herceg állt adományával. Hild igyekezett a soproni várfal övezte szabálytalan telken egy L alakú épületet elhelyezni, korábban ugyanis itt két ház is állt, melyet aztán lebontottak.

A Vármegyeháza épülete Hild legjelentősebb alkotása, nevéhez klasszicista stílusban tervezett épületek köthetők. A soproni klasszicizmus kezdete egyébként két jelentős soproni építészdinasztia, a Hild és a Handler család nevéhez és munkásságához kapcsolódik. Hild Vencel több házat is jegyez Sopronban, a Színház utcában és a Várkerületen. Egyes források hivatkoznak arra, hogy a soproni Hild-család (Hild Vencel fiai közül kettő is építész lett) rokonságban álltak a pesti Hild építész dinasztiával, de ez inkább csak feltételezés, és nem bizonyított.

Az épület gyönyörű homlokzata a Fő térre néz, központi részét egy hatalmas erkély díszíti. Fölötte korinthoszi oszlopok, melyek háromszögű oromzatot tartanak.

Az oromzatban Sopron vármegye címere látható, melyet Stróbl Alajos, a századforduló hazai szobrászművészetének vezető alakja készített 1919-ben. Szent Mihály arkangyalt ábrázolja. (Stróblnak köszönhetjük a nagycenki Széchenyi szobrot is.)

A Vármegyeháza Fő térről nyíló kapuján át lehet jutni a Színház utcába, s út közben szemügyre vehetjük a soproni várfal részleteit. Az épületben ma hivatalok működnek.