• erdo-haza-latogatokozpont-sopron

Erdő Háza Látogatóközpont és vadaspark

Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látógatóközpont és Vadaspark a soproni parkerdő legélménydúsabb programját kínálja  kicsiknek és nagyoknak.  

A hely ahol megépült, mondhatni kultikus: itt haladt a szocializmus kemény évtizedeiben épített és erősen őrzött osztrák-magyar határsáv és korábban itt állt a határőrség egy bázisa, a mucki határőr őrs, majd pedig működött egy étterem is. A Sopron felett nyújtózkodó Soproni-hegység Muck magaslata (522 méteren) a várostól délnyugati irányban fekszik.

A Károly-magaslati parkolóhoz (a Károly-kilátó előtt) kell felmennünk, jó minőségű aszfaltos úton autóval, de kerékpárral és turistaúton gyalogosan is elérhető. Útközben láthatjuk az egykori műszaki határzár útvonalát, ma itt halad el a Vasfüggöny túraútvonal is. A magaslat Muck Endre erdészről, a „soproni erdők atyjáról” kapta nevét.

Az Erdő Házát a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával hozta létre a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság, 2021 nyarán nyílt meg.

erdo-haza-latogatokozpont-vadaspark-sopron

A közel két és fél hektáros területén látogatóközpont, kis vadaspark, erdei iskola és egy jól felszerelt büfé is van. A legizgalmasabb látnivaló talán a kis tavacska és a vadaspark, ahol dám és gímszarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók és számos apróvadfaj él, akár felülről egy fahíd sétányról szemlélhetjük őket. Végigsétálva a fahídon táblákat találunk arról, hogy melyik részen milyen állatot láthatunk, és mit kell tudnunk származásukról, elterjedésükről, kinézetükről vagy éppen szaporodásukról.

A főépületben berendezett kiállítás 3D-s technika segítségével mutatja be a magyarországi nagyvadfajokat, a gyerekek számára sokszínűen, játékos formában mesél a természetről.

Belépő árak

erdo-haza-sopron

Hol találom?

Annak ellenére, hogy az Erdő Háza mélyen a Soproni-hegységben van, autóval is elérhető Sopronból. A Lőver Uszodánál kell rákanyarodni a Récényi útra, és szerpentines, aszfaltozott úton haladni felfelé a Károly-magaslati parkolóig. Innen tábla jelzi, hogy jobbra kanyarodva, alig 3 km-t haladjunk tovább a Récényi úton egészen az Erdő Házáig, ahol a sorompónál találunk egy jó nagy autóparkolót. Ha kerékpárral mennénk a városból, akkor kemény terep, profiknak való útvonal vár ránk, a Vasfüggöny túraút, és a sífutópálya mentén haladva.

GPS: 47.64978, 16.52695

Képek frissítve 2023. március

Kirándulóhelyek a Soproni Parkerdőben