• erdo-haza-latogatokozpont-sopron

Sopron – Látnivalók

Erdő Háza Látogatóközpont és vadaspark

Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látógatóközpont és Vadaspark a soproni parkerdő legújabb látványossága, igazi természeti élmény kicsiknek, de nagyoknak is.  

A Sopron felett nyújtózkodó Soproni-hegység Muck elnevezésű, 522 méteres magaslata a várostól délnyugati irányban helyezkedik el. A Károly-magaslati parkolóhoz kell felmennünk, aszfaltos úton autóval, kerékpárral és turistaúton is elérhető. A terület egykor erősen őrzött osztrák-magyar határsáv volt, korábban itt állt a határőrség egy bázisa, a mucki határőr őrs, majd pedig működött egy étterem is. Útközben láthatjuk az egykori műszaki határzár útvonalát, ma itt halad el a Vasfüggöny túraútvonal is. Különben a magaslat Muck Endre erdészről, a “soproni erdők atyjáról” kapta nevét.

Az Erdő Házát a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával hozta létre a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság, 2021 nyarán nyílt meg.

A közel két és fél hektáros területén látogatóközpont,vadaspark, erdei iskola és egy jól felszerelt büfé is van. A legizgalmasabb látnivaló talán a kis tavacska és a vadaspark, ahol dám és gímszarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók és számos apróvadfaj figyelhető meg, akár felülről egy fahíd sétányról szemlélve őket. Végigsétálva a fahídon táblákat találunk arról, hogy melyik rész milyen állatot rejt és mit kell tudnunk származásukról, elterjedésükről, kinézetükről vagy éppen szaporodásukról.

A főépületben berendezett kiállítás 3D-s technika segítségével mutatja be a magyarországi nagyvadfajokat, a gyerekek számára sokszínűen, játékos formában mesél a természetről.

Belépő árak

erdo-haza-latogatokozpont-sopron

Hol találom?

Annak ellenére, hogy az Erdő Háza mélyen a Soproni-hegységben van, autóval is elérhető Sopronból. A Lőver Uszodánál kell felkanyarodni a Récényi útra és szerpentínes, aszfaltozott úton haladni felfelé a Károly-magaslati parkolóig. Innen jobbra kanyarodva, alig 3 km-t kell haladni tovább a Récényi úton az Erdő Házáig, ahol a sorompótól balra találunk egy jó nagy parkolót. Innen gyalog kell valamennyit tovább haladnunk felfelé, kicsit kaptatós úton. Kerékpárral kemény terep, profiknak való útvonal, a Vasfüggöny túraút, és a sífutópálya mentén.