• fertorakos-viragosmajori-kapolna

Virágosmajori kápolna – Fertőrákos

A fertőrákosi Virágosmajori kápolna a Fertő part kultúrtörténeti szempontból értékes kápolnája – mondhatjuk ezt abból a szempontból mindenképpen, hogy írásos emléket állít a Fertő évszázados szeszélyes viselkedésének, melyet sok legenda övez.

A Fertő tó jellegzetessége ugyanis, hogy az évszázadok során időnként teljesen kiszáradt, szinte eltűnt, majd természetes úton egyszercsak újra feltelt vízzel és kiöntött. Erre a titokzatosnak vélt jelenségre évszázadokon át nem tudtak magyarázatot a helyiek, így számos legenda született és él ma is a tó szeszélyes viselkedéséről.

fertorakos-viragosmajori-kapolna

A kápolna tornyán az „Én vagyok a mezők virága” írás olvasható latinul: „Ego sum flos campi”. 

A kulturális örökségben és élményekben gazdag – Sopronnal szomszédos – Fertőrákos tó felöli részén, Virágosmajorban áll ez a kis kápolna, amely egy magyar és egy német nyelvű kőtáblát őríz a Fertő legutóbbi, 19. századi kiszáradásával kapcsolatban.

A fertőrákosi Virágosmajorban egykor három cselédcsalád lakott, ide nem messze, Piuszmajorban pedig kilenc. Fertőrákos és a majorok egykor a győri püspökség birtoka alá tartoztak, Zalka püspök 1868-ban mindegyik majorba kápolnát is építtetett: így épült meg Virágosmajorba a Boldogságos Szent Szűz (Sarlós Boldogasszony) kápolna, 1872-ben szentelték fel.

A kápolna kétszakaszos, keresztboltozatos, zárókővel lezárva a nyolcszög három oldalából.
Oldalt romános frízekkel díszített, a soproni romantika jegyében épült.

1855-ben még Rákos és Illmic (Illmitz) között a rendszeres vízi összeköttetés megvalósítását tervezte a Fertői Vitorlás hajókázás Igazgatósága annyi volt a víz a tóban, néhány év múlva azonban a helyzet megváltozott és a Fertő vészesen apadni kezdett.

Mikor 1866 és 1869 között a tó teljesen elapadt, a kiszáradt medren át a fertőrákosiak átzarándokoltak a túlparton álló, mosonvármegyei Boldogasszony kegytemplomba (ma Burgenland, Frauenkirchen), így imádkozva azért, hogy térjen vissza a víz a tóba.

Ennek az első búcsújáratnak állít emléket a magyar és a német nyelvű emléktábla a virágosmajori Sarlós Boldogasszony kápolnában. Felirata: „A B. Szűz Mária tiszteletére s annak emlékezetére, hogy a rákosi hívek a kiszáradt Fertő medrén át 1869. okt. 3-dikán tartották Boldogasszonyba az első búcsujáratot.”

Hol találom?

Fertőrákos Fő utcáján kell lekanyarodni a tó irányába a Fertő utcán és közvetlenül az út mentén bal oldalon találjuk a Sarlós Boldogasszony kápolnát, mely mögött egy yachtkikötő áll.