• ferto-to-fertorakos

A Google Maps még mindig látja a Fertő-tavi cölöpházakat

2019.05.09. / Frissítve 2020. 12.29

A Fertő-tavi cölöpházak még ma is állnak – legalábbis a Google Térkép műhold felvételén újra, vagyis inkább még mindig láthatjuk az összeset.

A helyiek még mindig siratják ezt a már a valóságban eltűnt, egykor szeretett tájképet. Először 2017. júniusában siratták el, mikor a Fertő-tavi nádfedeles cölöpházak java része a tűz martalékává vált, s ezzel a tájkép fele eltűnt. Másodszor pedig 2020. decemberében, mikor egyértelművé vált, hogy végleg elbontják a megmaradt házakat is. És sokan siratják azóta is, mióta megkezdődött „a Fertő tó partján lévő Sopron-Fertő Vízitelep környezetének fejlesztése több tíz milliárd forintból, az ország legnagyobb vidéki turisztikai fejlesztéseként, 100%-os kormányzati támogatással.”

Egyelőre azonban a Google műholdfelvételén ezek a cölöpházak –  sorjában mind a 22 – még mindig szépen, katonás rendben állnak, ahogyan anno megépítették őket.

2023 tavaszán a valóság azonban ez a kép:

A cölöpökre épített házakat, melyek a pártállami időkben az éledő vitorlássportot kiszolgáló csónakkikötők voltak, majd szép lassan céges üdülők lettek, az 1960-as években soproniak építették fel.

A Soprontól néhány kilométer távolságra fekvő, Fertőrákosról megközelíthető öblöt kikotorták, egy hosszú mólót építettek, melyhez a Fertő felőli oldalról kötötték rá a házakat és csónakkikötőket.

A cölöpházak a legközelebbi műholdkép frissítés során végleg eltűnnek majd, s többé a műhold sem fogja megtalálni őket.