• ferto-to-fertorakos

A Google Maps még mindig látja a Fertő-tavi cölöpházakat

2019.05.09. / Frissítve 2020. 12.29

A Fertő-tavi cölöpházak még ma is állnak – legalábbis a Google Térkép műhold felvételén újra, vagyis inkább még mindig láthatjuk az összeset.

A helyiek kétszer is elsiratták ezt a szeretett tájképet. Először 2017. júniusában, mikor a Fertő-tavi nádfedeles cölöpházak java része a tűz martalékává vált, s ezzel a tájkép fele eltűnt. Másodszor pedig 2020. decemberében, mikor egyértelművé vált, hogy a végleg elbontják a megmaradtakat is.

Egyelőre azonban a Google műholdfelvételén ezek a cölöpházak –  sorjában mind a 22 – még ma is szépen, katonás rendben állnak, ahogyan anno megépítették őket.

Ez a tájkép tehát hamarosan csupán emlék lesz. A jelenlegi főmóló és a nádtetős építmények ugyanis a legfrissebb bejelentés szerint – sem katasztrófavédelmi, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem felelnek meg a hatályos hazai és uniós jogszabályoknak, így ezek hosszútávú fenntartása nem lehetséges. Magyarul elbontandók.

A cölöpházak a legközelebbi műholdkép frissítés során végleg eltűnnek majd, s többé a műhold sem fogja megtalálni őket. Ám addig is ezt láthatja a világ.