• Fertőrákosi öböl

    ferto-to-strand-vizitelep

Frissítve 2024.04.16.

Fertő tavi strand és vizitelep

A Fertő tó egyetlen magyarországi területen elhelyezkedő strandja, a Fertőrákosról megközelíthető egykori Fertő tavi vízitelep volt. Évek óta, így jelenleg is, 2024-ban is ZÁRVA.  

Az egykori strand és kikötő területén fejlesztés, Fertő Part az élmények otthona néven építkezés zajlott, melyet 2022. júniusában forráshiány miatt leállítottak, így az osztrák-magyar közös Fertő tó magyar oldalán strandolási lehetőség nincs. És nem is tudni, mikor lesz, bár a kormányzat már több alkalommal is (legutóbb tavaly) bejelentette, hogy a megkezdett beruházást befejezik. 

2024-ban a fertőrákosi öbölből, így a Fertő-tó magyar oldaláról sétahajózni sem lehetséges, kompjáratok sem indulnak.

További információk:

A Fertőrákosról megközelíthető egykori Fertőrákosi Vízitelep környezetének fejlesztése az ország egyik legnagyobbnak mondott turisztikai célú fejlesztése néven futott, a munkák 2018-ban kezdődtek. Az eredeti tervek szerint teljesen megújítják a strandot, lesz korszerű vitorlás- és hajókikötő, külső futó-, foci- és strandröplabda pályák, ökocentrum, kemping, apartmanházak, és egy szálloda. Időközben természetvédő civil szervezetek tiltakoztak a túlméretezett, környezetkárosítónak vélt beruházás ellen és vizsgálódott a területen az Unesco világörökség bizottsága is.

2023 őszén azt közölte a kormányzat, hogy a beruházás csökkentett tartalommal két részletben valósulhat meg, ám azóta sem tudni, hogy a felfüggesztést követően mi valósulhat meg az eredeti tervekből és mikor.

A Sopronhoz tartozó (földrajzilag Fertőrákos) vízitelep fejlesztése teljes mértékben állami pénzből történne a Modern Városok Program keretében, és az egykori vizitelep területe állami tulajdon. Eddig 9 milliárd forintot költöttek el mélyépítési és kotrási munkálatokra, de a korábban 45 milliárd forintosra becsült beruházásnak ez csak a kisebbik része. A folytatásra egyelőre nincs pénz.