• apetlon-mosonbanfalva

Apetlon (Mosonbánfalva)

Fertő tavi víziturizmus, lenyűgöző madárvilág és természeti látnivalók, kiváló bor és gasztronómia, jó minőségű kerékpárút – dióhéjban ez jellemzi a Fertő-tó burgenlandi oldalán, az UNESCO világörökségi címmel kitüntetett Neusiedler See – Seewinkel (Fertő tó – Fertőzug) Nemzeti Park szívében elhelyezkedő Apetlon (Mosonbánfalva) települést. 

apetlon-mosonbanfalva
apetlon-mosonbanfalva

A település legjellegzetesebb épülete egy régi, barokk holokzatú parasztház, a patkolókovács háza, a Hufnaglhaus. 

Mint ahogyan a Fertő-tó mentén hagyományosan ősidők óta mindenhol, úgy Apetlon környékén is több száz hektár területen termesztik a szőlőt, miután ehhez kiváló a klíma. Jó minőségű fehér- és vörösbort találunk a gazdáknál, érdemes megkóstolni.

Azonban Apetlon különlegességét igazán mégsem a bor adja, hanem a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkra oly jellemző szikes tavak, így például az Apetlontól észak-keletre, néhány km-re található madárparadicsom, a Lange Lacke (Hosszú-tó) vagy az Apetlon és Frauenkirchen között húzodó Warmsee (Darscho) nevű melegvízű tavacska. Ez nem csak nyáron kedvelt úti cél, hanem télen is: kitűnő korcsolyázóhely, s miután tavasztól őszig a madarak költő- és pihenőhelye, amatőr és profi ornitológusok megfigyelőállomása is.

Érdemes tudni, hogy Ausztria legalacsonyabban fekvő pontja Burgenlandban található, mégpedig Apetlon közelében.  A Fertőzug átlagosan mindössze 120 méterrel van a tengerszint felett. Ausztria legalacsonyabb mért pontján a tengerszint feletti magasság mindössze 114 méter.

(A településtől nagyjából 2 km-re található a Szárazrét-tó, ennek közvetlen közelében álló útkereszteződésnél jelzi a legalacsonyabb pontot egy tábla, mely turisták körében egy kedvelt fotópont.)

A Fertőzugban nagyjából 40 ilyen szikes tavacska található, melyeket kizárólag esővíz táplál, ezért vízmélységük a 80 cm-től a teljes kiszáradásig változik.  

Ami a település történetét illeti: nevét egykori birtokosáról kapta. Német neve is magyar eredetű, eredeti alakja Apátlan, azaz nem apáti tulajdon, s arról a perlekedésről tanúskodik, mely Illmiccel zajlott egy birtok miatt. A népvándorlás korában keleti gótok, vandálok, hunok érkeztek erre a vidékre, később avarok és szlávok telepedtek meg itt. A magyarok a 10. század elején szállták meg a Fertő tó vidékét, majd határőrző besenyőket telepítettek le. Miután a tatárok ezt a vidéket is letarolták, a kipusztult lakosság helyébe a 13. században németeket telepítettek le. A 17. század végén még „Banfalu” néven említik, később azonban egyre többször „Apetlon” néven fordul elő az okiratokban. Egyébként a 17. századtól az Esterházy család birtoka volt.

A 20. század elején többségben német lakosok lakták, jelentős magyar kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Moson vármegye Nezsideri járásához tartozott. Újkori történelméhez kapcsolódik, hogy a nyugat-magyarországi felkelés során történt egy összecsapás itt a Rongyos Gárda és az osztrák csendőrség között. 1991-ben mezővárosi rangot kapott.

Apetlon a Fertő tó kerülő kerékpárút egyik állomása, aki kedveli az érintetlen természetet, el kell látogatnia ide. Tiszta vízű, kavicsos medrű fürdőtava könnyen megközelíthető kerékpárral vagy autóval. Egyébként kiváló fekvése miatt a kerékpáros túrák kiindulópontja is, a B20 (Lackenradweg), a B27 (Lange Lacke kerékpárút) és a nagy Fertő tókerülő B10 (Neusiedler-See-Radweg) kerékpárutak vezetnek át rajta. A part menti zónában találunk egy szürkemarha legelőt, ahol a nemzeti aprk bivalyokat és szürkemarhákat legeltet.

A luxus is megtalálható itt, Frauenkirchen irányába, nagyjából 6 km-re találunk egy fantasztikus termálfürdőt, szállodával, a St. Martins Therme-t.

Kapcsolódó tartalom: