• madarmegfigyelo-torony-mekszikopuszta-borsodi-dulo

Egy remek madármegfigyelő torony a Fertő tónál, Mekszikópusztán

Az egyik legjobb kilátás nyílik innen a Fertő kis szikes tavaira és a Fertő-tájra, egészen a Schneebergig ellátunk tiszta időben. Ám leginkább a madarakért éri meg igazán kijönni ide. 

Ne lepődjünk meg, ha a helyiek Mekszikóba vagy Mekszikópuszta felé küldenek minket, amikor a kilátót keressük. A kis kilátó sem mondható klasszikus kilátónak, inkább egy nagyon informatív madármegyfigyelő toronynak.

madarmegfigyelo-torony-mekszikopuszta-borsodi-dulo

Sarród települést elhagyva, Fertőújlak határában álló Borsodi-dülő madármegfigyelő torony megkerülhetetlen, ha a Fertő-tájon kirándulunk.

A kis kilátó a Fertőd-Sarród útvonalon, Fertőújlak (régi nevén Mekszikópuszta) között áll a „pusztában”, a nemzeti park védett területén, eltéveszteni sem lehet, mert közvetlenül az autóút mentén állították fel. Nem túl magas, könnyű felmászni rá, és túrafelszerelés sem szükséges a látnivalókhoz. Viszont, ha van távcsővünk, vigyünk magunkkal a madarak miatt.

madarmegfigyelo-torony-mekszikopuszta-borsodi-dulo

A PaNaNet természeti élmények sokaságát jelenti Ausztria és Magyarország közötti területen. 

Na de honnan is a név: Mekszikó?

Kezdjük talán a hely nevével. Úgy tudni, Mekszikópuszta település Habsburg Ferdinánd Miksa főherceg emlékére kapta a nevét, akit 1864-ben, 31 éves korában mexikói császárrá koronáztak. Ferenc József császár öccsét, Miksát ugyan a forradalom kivégeztette, de a terület megőrizte a főherceg emlékét, a tulajdonos Esterházy család ugyanis úgy gondolta: legyen ennek a helynek a neve Mekszikópuszta. Más források szerint, a névadással a főurak utazásaik emlékét örökítették meg. Akárhogy is van, 1976 óta a hivatalos név Fertőújlak, de sok helyi számára a település neve ma is csak „Mekszikó”.

Mellékszál, de érdemes tudni, hogy Mekszikópuszta neve még a trianoni békeszerződésben is szerepel, tekinetettel arra, hogy a Hanság-csatorna környékén az Esterházy-birtokokon kiterjedt keskeny nyomtávú gazdasági vasúthálózat húzódott. A szerződés szövege így szól:

a helyszínén megállapítandó vonal, amely Pomogytól délre halad, Magyarországnak hagyja az egész Főcsatornát és a helyiérdekű vasútvonalat, amely Mexikó állomásról északnyugat felé vezet”.

 Ha felkapaszkodunk a madármegfigyelőbe, jól látszanak a kis szikes tavak.

Mindez fokozottan védett vidék, Natura 2000-es, Ramsari és Világörökségi terület, bioszféra-rezervátum.

Az itteni szikes tavak régen, a Fertő szabályozása előtti időkben a csapadékos hónapokban szépen felteltek, de a tó szabályozását követően eltűntek. Később a nemzeti park rekonstrukciós programjának köszönhetően mesterségesen, elárasztással lehetett visszaállítani a régi állapotokat a szikeseken. Az őszi árasztásokat egyébként az ide közeli Hanság-főcsatornán át a Fertő vizével végzik.

ferto-to-borsodi-dulo

  Ha szerencsénk van, elláthatunk innen az Alpok legkeletibb kétezreséig, a messzi Schneebergig is. 

ferto-hansag-nemzeti-park-szikes-tavak

A környék egy madárparadicsom

No, de nem csak a tájért, hanem talán inkább a madarakért éri meg igazán kijönni ide. A náddal természetes úton körülvett szikes tavacskák alacsony vízszintje olyannyira kedvez a páratlanul gazdag élővilágnak, hogy ez a terület a szó szoros értelmében madárparadicsom, több ezer madár pihen és fészkel itt.

A tavaszi és az őszi madárvonulási időszakban szinte minden Kárpát-medencében előforduló vízimadár-faj megpihenhet itt. A vonulások csúcsidőszakában a tízezres nagyságrendet is elérheti a nyári lúd, a nagy lilik, a vetési lúd, az úszórécék közül a csörgő réce és a tőkés réce, a pajzsos cankó és a bíbic száma.

A több mint háromszáz regisztrált madárfaj között, állandó költőhelye van itt több sirályfajnak is. Egyébként rendszeres vízimadárgyűrűzés folyik itt, ennek eredményeként a jelölt madarak közül a csörgő réce, a kis lile, a réti cankó, a sárszalonka és a havasi partfutó Kárpát-medencében zajló vonulásáról származó adatok jelentősek. Itt gyűrűzték eddig az összes vándor partfutót Magyarországon.

madarmegfigyelo-torony-mekszikopuszta-borsodi-dulo
madarmegfigyelo-torony-mekszikopuszta-borsodi-dulo

  Ha nem túravezetővel, hanem csak magunk vagyunk, akkor minden információ leolvasható a madármegfigyelő infótábláiről.

Az EUROVELO 13 és a Fertő tó kerülő kerékpárút is érinti a madámegfigyelőt, de amúgy is a legjobb kerékpárral kijönni ide.

Ezen az útszakaszon van néhány érdekesség még, melyet érdemes felkeresni.

Fertőd felől érkezve mindjárt elsőként Sarródra lehet betérni, ahol egy különösen szép építmény áll: a Kócsagvár, ami a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósági közponja is. Aztán pedig Lászlómajor, az Esterházy hercegség egykori majorsági központja, ahol ma egy látogatóközpont van. Innen tovább pedig a Hansági főcsatorna esik útba, ahonnan a Sziki őszirózsa tanösvény is indul. Ezután érjük el a Borsodi-dűlőben álló madármegfigyelő tornyot.

Utolsó képfrissítés: 2024.01.30.

Helyek, látnivalók a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban