• esenyos-haz-sopron

Esernyős ház a Bécsi-dombon

Lelógó kis csengőiről kínai kalapos háznak is hívják ezt a kis épületet, melyet vélhetően az 1800-as évek elején állítottak. Az Esernyős-ház a soproni Bécsi-domb kedves színfoltja.

Sopron városfalain kívűl eső területeken számos kiskertet (egy időben hatalmas káposztás földeket) műveltek a soproniak, hiszen csak ott volt hely és lehetőség ligeteket, kerteket kiépíteni. A 17. század elején Sopron híres polgármestere, Lackner Kristóf kezdeményezte, hogy a módosabb polgárok kis kerti lakokat is építsenek ezekre.

Építettek is számos kis kerti lakot Sopron tehetősebb polgárai Lackner felhívása nyomán, ezek azonban a kuruc támadások következtében jórészt mind elpusztultak, ma már nincs nyomuk.

Az Esernyős ház az 1800-as évek elején épült, úgy tudni, hogy az eszterházai kínai pavilon utánzata, amely mögött látható Sopron külső városfalának egy része is. A város egyik neves kutatója, Csatkai Endre szerint ugyanis a kis esernyős ház (tetején kínai kalappal, rajta a csengőkkel, melyek szélben csilingeltek is) valójában az Esterházy hercegség kastélyának (Fertőd) parkjában álló Bagatelle pavilon mintájára készült.

Az épület megtekinthető, pontosabban körbe járható, egyébként jelenleg üres, nincs benne semmi.

Hol találom?

Az Esernyős házat a Bécsi-dombi (Virágvölgy) körfogalom mellett találjuk, autóból is megszemlélhető. Ám a Bécsi-dombra érdemes felsétálni a belvárosból is, akár egy tartalmas fél napot el tudunk tölteni itt. Fűzzük fel sétánkra a Szent Mihály-templom és kertjének látogatását, közben pedig vegyük szemügyre Sopron ponchichter negyedének házait.

Látogassunk el a Koronázó-dombi emlékoszlophoz, ahonnan lovon, fején a Szent Koronával érkező, frissen megkoronázott Habsburg III. Ferdinánd király a négy égtáj felé lendíthette kardját néhány évszázaddal ezelőtt. Körbe járhatjuk a régészeti parkot, a római kori amfiteátrumot  és gyönyörködhetünk Sopron panorámájában a Bécsi-dombi panorámateraszról.