• esenyos-haz-sopron

Esernyős ház a Bécsi-dombon

Lelógó kis csengőiről kínai kalapos háznak is hívják ezt a kis épületet, melyet vélhetően az 1800-as évek elején állítottak. Az Esernyős-ház a soproni Bécsi-domb kedves színfoltja.

Sopron városfalain kívűl eső területeken számos kiskertet (egy időben hatalmas káposztás földeket) műveltek a soproniak, hiszen csak ott volt hely és lehetőség ligeteket, kerteket kiépíteni. A 17. század elején Sopron híres polgármestere, Lackner Kristóf kezdeményezte, hogy a módosabb polgárok kis kerti lakokat is építsenek ezekre.

Számos kis kerti lakot építettek Sopron tehetősebb polgárai Lackner felhívása nyomán, ezek azonban a kuruc támadások következtében jórészt mind elpusztultak.

Az Esernyős ház az 1800-as évek elején épült, az eszterházai kínai pavilon soproni utánzata, amely mögött látható Sopron külső városfalának egy része is. A város egyik neves kutatója, Csatkai Endre szerint ugyanis a kis esernyős ház tetején lévő kínai kalap, rajta a csengőkkel, melyek szélben csilingeltek is, valójában az Esterházy hercegség kastélyának (Fertőd) parkjában álló Bagatelle pavilon mintájára készült.

A kis épület bárki számára megtekinthető, pontosabban körül járható, egyébként nincs benne semmi.

Hol találom?

Az Esernyős házat a Bécsi-dombi (Virágvölgy) körfogalom mellett találjuk, autóból is megszemlélhető. Ám a Bécsi-dombra érdemes felsétálni a belvárosból is, akár egy tartalmas fél napot el tudunk tölteni itt. Fűzzük fel sétánkra a Szent Mihály-templom és kertjének látogatását, közben pedig vegyük szemügyre Sopron ponchichter negyedének házait.

Látogassunk el a Koronázó-dombi emlékoszlophoz, ahonnan lovon, fején a Szent Koronával érkező, frissen megkoronázott Habsburg III. Ferdinánd király a négy égtáj felé lendíthette kardját néhány évszázaddal ezelőtt. Körbe járhatjuk a régészeti parkot, a római kori amfiteátrumot  és gyönyörködhetünk Sopron panorámájában a Bécsi-dombi panorámateraszról.