• csarda-termeszetvedelmi-kozpont-balf

Csárda Természetvédelmi Központ, Balf

A Csárda Természetvédelmi Központ a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik bemutatóhelye, látogatóközpontja a Csárdakapui-főcsatornánál, Balf és Fertőrákos között. Innen indulnak a nemzeti park által szervezett kenutúrák a Fertő nádasaiba.

A Csárda Természetvédelmi Központ modern épületét 2022 tavaszán adták át, az egykori kedvelt vendéglátóhely, a halászcsárda helyén áll, nevét is innen kapta. Az új épület a magyar és az osztrák természetvédelmi őrszolgálatnak és a határon átnyúló, közös kutatói munkának is otthont ad.

A központban tematikus kiállítás látható, amely a Fertő, illetve a tavat környező nádas és a partvidék élővilágát, jellemző fajainak életét, a táj kialakulását, az évszázados emberi jelenlét tájformáló tevékenységének hatását ismerteti meg a látogatóval. Mindezt interaktív fallal, tapogatókkal, társasjátékokkal, kirakókkal, vízminta vizsgálatához szükséges eszközökkel, fali határozótablókkal támogatja az ismeretszerzést.

Innen, a Csárdakapui csatornától indulnak a nemzeti park kenus túrái, melyek a Fertő-tó nádasaiba, csatornáiba és a nádasba záródott belső tavakhoz vezetnek. Az útvonal 8 km hosszú, nagyjából 3 órás program, kizárólag a nemzeti park szakvezetőjével járható.

A Csárda Természetvédelmi Központ látogatása a kenutúrás programhoz kapcsoltan lehetséges, május és október között, előzetes bejelentkezést követően, vezetéssel és belépő díj ellenében.

A kenutúrákról itt olvashat.

Hol találom?

Az épület akadálymentesített, a mosdók mellett egy fedett terasz van, gépkocsiknak pedig parkoló.

GPS: 47 40 42.89 N; 16 40 40.43 E

Nemzeti parki helyek, látnivalók