• esterházy-madarvarta-hany-istok-tanosveny

Esterházy Madárvárta, az ország egyik első madármegfigyelő állomása

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Kapuvártól és Osli településtől nem messze a Hanságban áll az Esterházy Madárvárta épülete, az ország egyik első madármegfigyelő állomása. Kifejezetten természetvédelem és kutatás céljából hozták létre az 1930-as években.

A madárvárta épületétől indul a Hany Istók tanösvény, amely a kis „lápi szörnyről”, az ide néhány kilométerre fekvő Király-tónál, 1749-ben két kapuvári halász által megtalált Istókról kapta a nevét.

Az 1920-as évektől kezdve egészen a második világháborúig a magyar oldali Fertő ornitológusa, az Erdélyből Brennbergbányára került Breuer György volt. Breuer szervezte meg a fertői madármegfigyelő állomásokat is, ugyanis mindjárt kettő is lett.

Ő volt a Fertőn az első kutató, aki igazi „terepi ember” lévén, már nemcsak kirándulásokat, de napokat, heteket töltött egyfolytában a tavon, hogy az állatvilágot eredeti környezetében, zavarás nélkül figyelhesse. Ez ugyanis ennek előtte nem volt általános gyakorlat. Breuer ezzel a módszerrel kiváló eredményeket ért el a madárvilág kutatásában, s az addigi csupán feltételezésket be is tudta bizonyítani. Talált kócsag- és gémtelepeket, bizonyította a gulipán, a nagy póling, a sárszalonka, a nyílfarkú réce, a széki lile fertői fészkelését.

esterházy-madarvarta-hany-istok-tanosveny
A madárvárta épülete előtt áll Hany Istók szobra.

Breuer a Magyar Ornithológusok Szövetségének aktív tagjaként, két madárvárta, ahogyan ő hívta, „madármegfigyelő állomás” létesítését hozta össze, s ehhez az Esterházy uradalom, Esterházy V. Pál herceg támogatását is megszerezte. A természeti értékként és emlékként kezelendő Fertő vidéki földek javarésze ugyanis Esterházy birtok volt, kisebb része tartozott csak községek és kisbirtokosok tulajdonába.

Az egyik madármegfigyelő állomás Kapuvártól északra, a Csíkos-éger déli szélén álló épület lett, hívták kapuvári madárvártának, majd később Esterházyról nevezték el.

Az ott folyó munka vezetőjéül Király Iván csornai tanárt jelölték ki, aki a Hanság kutatásának szentelte életét.

(A másik, a fertői madárvárta a Hanság csatorna torkolatánál épült, szintén Esterházy Pál támogatásából, s ennek vezetője maga Breuer György lett. Ez az cölöpökön álló épület a második világháború alatt elpusztult, emléke azonban a Fertőszéplak alatti „Madárvárta öböl” és az öbölben lévő „Várta bokor”-nádsziget nevében máig fennmaradt.)

A Csíkos-égererdő déli szélén, a Hanság és az éger erdő ragadozó madarainak megfigyelésére kialakított Esterházy Madárvárta eredetileg egy emeletes épület volt, a földszintjén még egy erdőőr is lakott. Breuer György különben részletesen írt 1937-ben a sopronmegyei madárvártákról és az ott zajló ornitológiai kutatásokról.

esterházy-madarvarta-hany-istok-tanosveny
Korabeli fotó az Esterházy Madárvártáról / Magángyűjteményből a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldaláról, mme.hu

Az 1928-ban alakult Magyar Ornitológusok Szövetsége több madárvártát is létre hozott az országban, amelyeken saját gyártású és feliratú gyűrűkkel madárgyűrűzési tevékenységet folytattak. (Ezek: Horthy Miklós Madárvárta (Lakitelek), Bethlen István Madárvárta (Hortobágy), Klebelsberg Kunó Madárvárta (Dinnyés), Esterházy Pál Madárvárta (Kapuvár) .)

Ma az Esterházy Madárvárta a nemzeti park által fenntartott épület, a nagyközönség számára nem nyitott, viszont kiindulópont, ha a Hany Istók tanösvényen kirándulunk. Innen néhány kilométeres, jó minőségű murvás úton haladva jutunk el a Hanság híres „lábas erdejéhez”, a Csíkos-éger erdőtömbjéhez, innen tovább az Osli-Hany kilátóhoz, illetve a Király-tóhoz.

hany-istok-tanosveny-csikos-egererdo
hany-istok-tanosveny

Az Esterházy Madárvárta épülete előtt egy kis pihenőparkot is kialakítottak.

esterházy-madarvarta-hany-istok-tanosveny

Hol találom?

A Kapuvár közeli Osli és Bősárkány települések között félúton található. Budapest, Győr felől Csornát vegyük célba, innen a 86-os útra kanyarodva Bősárkány felé tartsunk. Személygépkocsival lehet parkolni a madárvárta előtt. Tömegközlekedéssel nem elérhető, viszont az egyik legjobb kerékpáros kirándulások egyike lehet, ha a kétkerekűt választjuk, ezzel a tanösvényen is járhatunk, miután az útvonal mezőgazdasági út, melyen autók, gépek is járnak.

Helyek, látnivalók a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban