• laszlomajor-bemutato-majorsag-ferto-hansag-nemzeti-park

Lászlómajor – Bemutató majorság a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, nem messze Sarród településtől találjuk Lászlómajort, amely egykor az Esterházy hercegség gazdasági központja volt. UNESCO világörökségi tájon járunk, s ma itt egy bemutató majorságot járhatunk körbe, nézelődhetünk a régi magyar állatfajták között a karámsoron, a fogadóépületben pedig kiállítótermekben lehet ismerkedni a táj múltjával, de van játszótér és egy különleges bolt is. 

laszlomajor-bemutato-majorsag-ferto-hansag-nemzeti-park

A Fertő-tájon, a Hanságban és a Rábaközben az ország legnagyobb birtoktestét magáénak tudó Esterházy család műveltette a földjeit, számos majorság jött létre ezen a vidéken a jobbágyvilág megszüntét követően.

Lászlómajort az 1860-as évek táján alakították ki gazdasági központként, a mai bemutató épület eredetileg tehén- és lóistálló volt. A letelepített majorsági cselédség számára még lakásokat is építettek, sőt még egy iskola és egy tanítói lakás is volt itt a majorsággal szemben, az út túloldalán. Az idők során lepusztult épületeket megmentve, a mai bemutató majorságot 2012-ben alakította ki a nemzeti park.

A Fertő-táj és a Hanság természetvédelmét és gazdálkodástörténetét ismertető- és az állattartáshoz kötődő mesterségek emlékeit bemutató kiállítást a főépületben tekinthetjük meg. Itt válthatunk jegyet is, illetve itt találjuk a nemzeti park ajándékboltját, ahol az apró kis műtyűrök mellett, házi bivaly, magyar szürkemarha feldolgozott hústermékeket is vásárolhatunk.

A karámsoron a korabeli parasztgazdaságok udvarán élt jószágokkal találkozhatunk, a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a racka juh, a cikta juh, a tejelő cigája, a mangalica és a magyar baromfifajták egyedeivel. Az állatok nagyon barátságosak, megszokták már a látogatók jelenlétét, szinte a vendégek elé jönnek a karámkerítéshez.

A főépületek közötti füves téren ivókúttal és pihenőpadokkal kialakított játszótér van, amely a kisebbek kikapcsolódását biztosítja, míg a nagyobbak és a felnőttek az interaktív természetismereti játékokból, (pl: beszélő táblák) álló élményösvényen tehetik próbára tudásukat.

Belépő árak:

Felnőtt: 1000 Ft,, gyermek: 500 Ft, nyugdíjas: 700 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyermek): 2500 Ft

A kiállítás, valamint az ajándékbolt nyitvatartása:

Kedd-vasárnap: 09:00-17:00
Hétfő: zárva

A nyitva tartás őszi-téli időszakban változhat, érdemes a közösségi oldalunkon tájékozódni itt.

Érdeklődni a +36-99/371-692 telefonszámon lehet.

Hol találom?

Lászlómajor 7 km-re fekszik Fertődtől, a nemzeti park központjától, Sarród településen kell áthaladnunk, autó út vezet a bemutató majorsághoz. Autóval lehet parkolni, de legjobb kerékpárral érkezni. Ha Fertődről érkezünk, Sarród településen nézzük meg a Kócsagvárt, mely a nemzeti park központja, illetve innen tovább találjuk a mekszikópusztai madármegfigyelő kilátót.

Helyek, látnivalók a fertő-Hanság Nemzeti Parkban