• Fertő-tavi kenutúra, Balfi Csárdakapu kikötő

Fertő tavi kenutúra – Balfi Csárdakapu kikötő

A Fertő-tó magyar oldalán a víziélmények lehetősége egyelőre meglehetősen korlátozott. A hatalmas nádasövezettel körülvett tóra csupán két helyen lehet kijutni, egyrészt Fertőrákosnál, ahol jelenleg a Fertő Part beruházás zajlik, másrészt a Csárdakapu-csatornánál.

Amíg nem készül el a Fertő Part élménykomplexum, addig a magyar oldalon nincs fürdési lehetőség, strand és más víziélmény, és nem működik a hajókikötő sem. A másik lehetőség, a Csárdakapu-csatorna kikötőjéből bejutni a tóhoz, ezt viszont kizárólag a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakvezetői által vezetett kenutúrák alkalmával lehet.

Fertő tavi strandok Burgenlandban

ferto-to-breitenbrunn-seebad

Vízi rence kenutúraútvonal a nádasok rejtett világába

A Fertő-tó nádasaiba, csatornáiba és a nádasba záródott belső tavakhoz evezhetünk be a kenutúrán. Az útvonal 8 km hosszú, nagyjából 3 órás program és ahogy említettük már, kizárólag a nemzeti park szakvezetőjével járható.

A kenutúra a Fertő nádasát behálózó több mint 200 km-es közlekedő csatornarendszeren halad, így egy szinte zavartalan világba evezhetünk be, a Csárdakapui-csatorna és a Kládler-tó közötti részre.

A kiindulási pont a Csárdakapu (Csárda Természetvédelmi Központ), az útvonal ide is tér vissza, miután érintette a tó hazai szakaszának legnagyobb kiterjedésű nyílt vízét, a Rákosi-öblöt.

ferto-tavi-kenutura-balfi-csardakapu-kikoto

Közismert, hogy a Fertő tó Európa harmadik legnagyobb, Ausztriával közös tava, hazánk mindössze egynegyedét birtokolja a tónak. Az Alpok és a Kisalföld határán elterülő tó sekély (átlagos vízmélysége 1 méter) és iszapos, felületének egyharmad részét mocsári növényzet borítja.

Ennek köszönhetően Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye, ahol több mint 300 különböző madárfaj él, hiszen a nádrengeteg, a nádasba záródott kis belső tavak és a szikes tavacskák kitűnő táplálkozó-, búvó- és fészkelőhely a számukra.

Ebbe az egyedi, titkos vízivilágba lehet beevezni a Vízi rence nevű tanösvényen.

A páratlan vízi- és madárvilágban biztosan találkozhatunk a Fertő címerállatával, a nagy kócsaggal, vörösgémmel, nyári lúddal, ha szerencsénk van, a nádirigó, a foltos nádiposzáta és a barkóscinege énekét is hallani lehet, láthatunk rencés hínárt, az aranysárga virágú „rovaremésztő” rencét, és természetesen a nádi énekesmadarak (nádirigó, foltos nádiposzáta, barkóscinege) sokaságát.

ferto-hansag-nemzeti-park

A nemzeti park képzett túravezetőt, üzemképes túrakenukat, evezőket, mentőmellényeket biztosít a túrához, és  oktatást is tart a résztvevőknek a vízi közlekedés szabályairól, a kenuk biztonságos használatásól (beszállás, kiszállás, evezés, kormányzás, teendők borulás esetén).

Részvételi díjak: felnőttek (18 év felett): 3500 Ft/fő, gyermekek (6-18 éves korig): 2500 Ft/fő, nyugdíjas: 3000 Ft/fő, családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 9000 Ft.

A túraútvonal indulópontja Balf határában található (Balf és Fertőrákos között) Csárdakapu csatorna.

(GPS: 47° 40′ 42.89″ N ; 16° 40′ 40.43″ E)

Különösen jó kaland kerékpártúrát megszakítani és kenúzni egyet itt.

Parkolási lehetőség van, de a túraútvonal előzetes bejelentkezéssel járható csak:

Jelentkezés: Fertő-Hanság Nemzeti Park: info@fhnp.hu

ferto-tavi-kenutura-balfi-csardakapu-kikoto
ferto-tavi-kenutura-balfi-csardakapu-kikoto

 Itt találjuk a „Csárda” Természetvédelmi Központot, amely a magyar és az osztrák természetvédelmi őrszolgálat és kutatói munka közös bázisa, illetve iskolások számára környezeti nevelési programok is zajlanak itt.

Helyek, látnivalók a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban