• parndorf

Parndorf (Pándorfalu)

Volt olyan év, hogy 6 millió ember vásárolt és töltötte szabadidejét a Designer Outlet Parndorfban. Pandorf (magyar nevén Pándorfalu) a fél Európában ismert a hatalmas bevásárlóközpontjáról.  

A városka épületeit az osztrák építészeti hagyományok szellemében alkották meg.

parndorf-burgenland-designer-autlet

A Fertő tó közeli burgenlandi település nemzetközi vasúti csomópont, a Bécs–Budapest vasútvonal és a Bécs – Pozsony vasútvonal találkozik itt a Nezsiderből jövő vasútvonallal. Ugyanakkor itt halad el a három fővárost összekapcsolóan a A4-es autópálya Budapest felé és a közelben indul az A6-os autópálya Pozsonyba. A Bécs–Schwechati nemzetközi repülőtér 20 percre, a Pozsonyi repülőtér 30 percre található. Egyszóval tökéletes a földrajzi fekvése, hogy bevásárlótúrák központja legyen.

Ami a település történetét illeti, az 1529-es első bécsi török hadjárat pusztításai után horvátokkal telepítették be a kihalt falut. 1619-ben a falutól nyugatra ütköztek meg Bethlen hadai a császáriakkal, aztán a kurucok dúlták fel. Határában az 1703 és 1711 között kiépült osztrák védelmi rendszer (öregsánc), maradványai ma is láthatók. A település Unterewungau 26. számú háza előtt mondott beszédet Kossuth Lajos, a schwechati csata után.

A trianoni békeszerződésig Moson vármegye Nezsideri járásához tartozott. 1921-ben Ausztriához csatolták, ahol az átcsatolt területekből újonnan létrehozott Burgenland tartomány része lett.

McArthurGlen Designer Outlet Center bevásárlóközpont a környék legnagyobb munkaadója, rengeteg magyar dolgozik itt. 1998-ban nyitották, s azóta folyamatosan bővítik. A világmárkák harminc és hetven százalék közötti leárazással kecsegtető ruhaboltjai mellett rengeteg más igényt kielégítő üzlet is található a parndorfi outletben, például jókat lehet itt enni. Hatalmas parkolói ingyenesek.

pandorf-burgenland-austria

A Designer Outlet Parndorf árkádsorában találjuk a my Burgenland shop-ot. Érdemes bekukkantani ide, hiszen a 300 nm területű bolt kínálatának középpontjában több mint 150 burgenlandi termelő mintegy 500 terméke áll, elsősorban a gasztronómia, a borászat, a hagyományok és népszokások területéről.

Különféle gyümölcs és bioborok, Uhudler likőr, pálinkák, sörök, mézek, speciális szószok, tészták, sőt még BBQ disznózsír is kapható itt. A bolt különlegessége, hogy a burgenlandi helyi termelőknek biztosít lehetőséget, másrészt megmutatja, mit jó csinálni Burgenlandban egy turistának. Így aztán Burgenland illatú parfüm és naturszappanok mellett, például jellegzetes kerékpáröltözet is kapható.

Parndorf – kis túlzással – a Fertő tónál fekszik, így innen kerékpárral is csak egy ugrás például Neusiedl am See (Nezsider) , Breitenbrunn (Fertőszéleskút) vagy akár Podersdorf (Pátfalu) strandja.