• szechenyi-orokosok
2019.04.06. / Frissítve 2021.10.01.

Széchenyi örökösök – ükunokák

A Széchényi nevet Széchényi György esztergomi érsek óta jegyzi történelmünk, ő volt a megalapozója a család rangjának és vagyonának. Az ország egyik vezető főrendi családjának tagjai, a Magyar Nemzeti Múzeumot alapító Széchényi Ferenc, majd a legnagyobb magyar, Széchenyi István és fiai a modern Magyarország megteremtésének letéteményesei voltak.

1945 után azonban nagyot fordult a világ, a rangoktól, címektől, vagyonoktól és birtoktól megfosztott arisztokraták megpróbáltak új életet kezdeni egy új világban. A Széchenyiek is.

Alexander von Schönburg

A Széchenyi-örökösök talán leghíresebb és legismertebb tagja – legalábbis Európa nyugati felén – Alexander Graf von Schönbrug-Glauchau. A szimpatikus arisztokrata a Bild, Németország egyik legnagyobb lapjának munkatársa, újságíró. A mindig fess, a celeb világban is kiválóan mozgó Alexander, Széchenyi István ükunokája. Nem jutna eszünkbe róla, hogy gyermekkorában szegénységben élt.

Kép forrása: mittalbayerische.de

Édesanyja, Széchenyi Beatrix, 1956-ban a Fertő-tavon át menekült Ausztriába, egyetlen vagyona a ruhája volt, amit akkor viselt. Német arisztokrata férjének hasonló sors jutott: Joachimot, Schönburg-Glauchau grófját a szovjet megszálláskor 1945-ben letartóztatták, vagyonát elkobozták, kiutasították. Széchenyi Beatrix és a Joachim Schönburg-Glauchau menekülttáborban, nincstelenként ismerkedtek meg egymással.

Sokkal szegényebbek voltunk, mint ahogy azt bárki el tudja képzelni. Ennek köszönhetem, hogy megtanultam, hogyan lehet pénz nélkül is büszkén élni – mondta el Alexander egy magyarországi interjúban. Írt egy könyvet is, magyarul Pénz nélkül gazdagon, avagy a stílusos elszegényedés művészete címmel került a könyvesboltok polcaira.

A Széchenyi-ükunoka mára már a grófi család feje, Schönburg-Glauchau grófja.

Tulajdonképpen insider, minden apró megnyilvánulását bennfentesként ismeri a legfelsőbb úri körök világának. Ezért nemigen van nála autentikusabb sajtós, rendszeresen tudósít a brit királyi család ügyes-bajos dolgairól (fenti képünkön Harry herceg házassági szándékáról) vagy éppen élőben kommentátorkodik világra szóló eseményeknél, mint amilyen Harry és Meghan Markle esküvője is volt. (Kép forrása: Bild)

Alexander von Schönburg egyébként Szomáliában, Mogadishuban született 1969-ben.

Széchenyi Beatrix és Joachim Schönburg-Glauchau 1957-ben házasodtak össze Bécsben, négy gyermekük született, ebből kettő Szomáliában, ahol az apa hivatásos tudósítóként, a külügyminisztérium megbízásából rádióállomást épített. A családfő a német újraegyesítés után tért vissza a német közéletbe, később tagja lett a Bundestagnak is. A Schönburg családnak az elmúlt évszázadokban szászországi, türingiai és csehországi birtokaik voltak, birtokuk központja pedig Rochsburg kastélya volt.

Széchenyi Beatrix és a gróf házassága azonban idővel megromlott, és elváltak.

Maya von Schönburg – „a német arisztokrácia királynője”

Széchenyi István másik ükunokája, Maya Schönburg 1958-ban született Széchenyi Beatrix és Joachim Schönburg-Glauchau házasságából.

maya-alexander-schonburg

Alexander és Maya Schönburg – Forrás: bild.de


Maya von Schönburg, az arisztokrata hölgyek tipikus nagyvilági életét élte, időnként valóságos celebként. Jó kapcsolatot ápolt az angol királyi családdal, hollywoodi sztárokkal, bankárokkal, építészekkel, menő divattervezőkkel és természetesen befolyásos politikusokkal.

1985 és 1993 között a Mercedes Benz örökösével, Friedrich Christian Flickkel élt együtt, akitől három gyermeke is született. A válása körüli ügyeket rendszeresen szellőztette a sajtó, elsősorban a Flicktől kapott 9 millió font körüli huzavona okán.

Maya minden parti királynője volt – írta róla Alexander von Schönburg lapjában, a német Bildben.maya-von-schonburg

Maya von Schönburg egy ideig Marilyn Monroe korábbi házában, az angliai Englefield Green városában lakott, baráti köréhez tartozott a Clinton-család. 2012-ben azonban tüdőrákot diagnosztizáltak nála. Ekkor visszaköltözött Németországba, a halálos kór 2019 januárjában ragadta el.

Halála előtt, a 60. születésnapján még tartott egy utolsó nagy bulit Münchenben, az Oktoberfest-en, többek között Hillary és Bill Clinton társaságában. A sajtó úgy tudta, tisztában volt betegsége súlyosságával, de  szeretett volna még egy nagy partit, egy utolsó bulit barátai körében. A Daily Mail szerint a német arisztokrácia királynője volt.

Maya von Schöngurgot 2019. március 8-án búcsúztatták el barátai, melyen részt vett Hillary Clinton, a Windsor ház több tagja és Michael, Kent hercege is.

Fotók forrása: dailymail.co.uk

És akkor jöjjön a családfa: Széchenyi Beatrix a legnagyobb magyar kisebbik fiának, Széchenyi Ödönnek, a magyar és a török tűzoltóság alapítójának, a Tűzpasának volt az unokája.

Széchenyi Beatrix 2021. októberében húnyt el Regensburgban, 90 éves korában.