• Bécs – Herrengasse 5.

    szechenyi-szulohaza-becs

Széchenyi István szülőháza

A legnagyobb magyar édesapja, a Magyar Nemzeti Múzeumot is alapító Széchényi Ferenc bérelte a barokk palotát Bécsben, melyben Széchenyi István 1791. szeptember 21-én meglátta a napvilágot. 

A közismert nevén Wilczek-palota Bécs történelmi belvárosában, a Hofburg Michaelerplatz-i bejáratához fekszik közel, a Herrengasse 5. szám alatt. A képeken is látszik, az épület jelenleg sajnos nincs túl jó állapotban, egy bécsi belvárosi séta során látni fogjuk, hogy a környék számos hasonló épületét, korabeli főúri palotáit újítottak fel a közelmúltban pazarul.

Így Széchenyi szülőháza kicsit (illetve nem kicsit) kilóg a fényes paloták sorából.

A palotát a Bécsben sokat időző Széchényi Ferenc bérelte 1788-tól, feleségével, Festetics Juliannával és családjával négy télen át élt itt 1811-től. Széchényi Ferenc (aki iskolaéveit a Theresianumban töltötte) és maga Széchenyi István is sokat időzött Bécsben, mindketten számtalan szállal kapcsolódtak a bécsi társasági élethez. Mint tudjuk, a legnagyobb magyar nem csak iskolaéveiben kötődött Bécshez, hanem 1848-tól egészen haláláig a Bécs melletti Döblingben, az ottani gyógyintézetben élt. Igaz, ehhez nem kötődött, inkább kötötték…

szechenyi-szulohaza-becs-herrengasse

A vélhetően a 18. század első évtizedeiben épített palota 1825-ben került a Wilczek-család tulajdonába (úgy tudjuk, ma is ők a tulajdonosok), s ezt őrzi a Herrengasse-i épület neve. A palota nem látogatható.

szechenyi-istvan-szulohaza-becs-herrengasse

Kapcsolódó tartalmak: