• szechenyi-istvan-szulohaza-becs

Széchenyi István szülőháza

A legnagyobb magyar édesapja, a Magyar Nemzeti Múzeumot is alapító Széchényi Ferenc bérelte a barokk palotát Bécsben, melyben Széchenyi István 1791. szeptember 21-én meglátta a napvilágot. 

A közismert nevén Wilczek-palota Bécs történelmi belvárosában, a Hofburg Michaelerplatz-i bejáratához fekszik közel, a Herrengasse 5. szám alatt.

A Hofburg szomszédságában álló palotát a téli szezonra bérelte a már birodalmi viszonylatban is tekintélyes arisztokrata családnak számító Széchényi-família. Széchényi Ferenc felesége, Festetics Júlia grófnő előbb Zsófia lányukat, majd 1791. szeptember 21-én Istvánt hozta világra a palota falai között. A keresztelést a Mihály-templom plébánosa Hieronymus Winkler végezte itt.

Széchényi Ferenc (aki iskolaéveit a Theresianumban töltötte) és maga Széchenyi István is sokat időzött később Bécsben, mindketten számtalan szállal kapcsolódtak a bécsi társasági élethez. Mint tudjuk, a legnagyobb magyar nem csak iskolaéveiben kötődött Bécshez, hanem 1848-tól egészen haláláig a Bécs melletti Döblingben, az ottani gyógyintézetben élt. Igaz, ehhez nem kötődött, inkább kötötték…

szechenyi-istvan-szuloháza-becs

A kétnyelvű márványtáblát 1966-ban helyezték el az épületen.

A vélhetően a 18. század első évtizedeiben épített palota 1825-ben került a Wilczek-család tulajdonába (azt olvasni ma is ők a tulajdonosok), s ezt őrzi a Herrengasse-i épület neve. A palota nem látogatható.

szechenyi-istvan-szulohaza-becs

Kapcsolódó tartalmak: