• sziki-oszirozsa-tanosveny-feto-hansag

Sziki őszirózsa tanösvény – Fertő-Hanság Nemzeti Park

A könnyedén bejárható Sziki Őszirózsa Tanösvény a Fertő hatalmas nádasának, az egykori mocsárvilág helyén visszamaradt gyepeknek és időszakosan vízzel borított területeknek az élővilágát mutatja be. Könnyű túraútvonal, sík terepen, kilátóval a gyermekekkel érkező családoknak és szenioroknak is, közel Fertődhöz.

A Fertő a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, emellett pedig Európa legnagyobb sósvizű tava. Az alig 4 km hosszú tanösvény a magyar szürke marhával, a rackajuhval és a házi bivallyal legeltetett szikeseken vezet végig, érinti a nemzeti park különleges látnivalóját, a sekély vizű szikes tavakat. A tanösvény az itt már a nyár derekán virágzó, jó sótűrő növényről, a sziki őszirózsáról kapta a nevét.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park tanösvénye ez, amely a Fertőd közeli Fertőújlak (egykori nevén Mekszikópuszta) település határában, a nemzeti park fokozottan védett területei mentén húzódik, és a Sarródtól 7 km-re északra elterülő szikes pusztai területen át vezet. A tanösvény kiidulópontja Fertőd felől, akár Sarród, a Kócsagvár is lehet, ahonnan a 8521-es számú közúton gyalogosan, kerékpárral, vagy autóval is el tudjuk érni a Hansági-főcsatorna zsilipjét.

A Fertő tóhoz közeli (a tavat nem fogjuk közelről látni) könnyű túraútvonal minden évszakban járható, gyalogosan és kerékpárral is. Szabadon, belépőjegy nélkül látogatható.

ferto-to-borsodi-dulo
madarmegfigyelo-torony-mekszikopuszta-borsodi-dulo

A Fertő partján húzódó szikes gyepek alkotta övezetet Fertőújlak térségében több sekély vízű szikes tó is tarkítja. Ezek a vizes élőhelyek a madárvilág igazi paradicsomai. A távolban a kilátóból az ausztriai Schneeberget is felfedezhetjük, persze csak tiszta időben.

Az útvonalon, a Borsodi-dűlőnél álló madármegfigyelő kilátóból érdemes körbenézni, jó esetben egész madárrajokat láthatunk innen. Nem árt, ha távcső is van nálunk. Talán ez a legnagyobb élmény a tanösvényen. (A kilátónál pihenőpadokat és autók számára parkolót is találunk.) Tovább a tanösvényen a Hansági-főcsatorna mellett elvezető úton is van egy kilátó (Nyéki-kilátó), de ez valószínűleg le van zárva.

A tanösvénynek elvileg két kiindulási pontja lehet, az egyik a már említett Hansági-főcsatorna és a fertőújlaki közút találkozásánál, a zsilipnél (ez a Hídi-major parkoló), míg a másik pedig Fertőújlakon (Mekszikópuszta) a Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont előtti információs indítótáblánál. A tanösvényen 10 darab információs táblát helyeztek el, ezekből bőven megszerezhetjük a legfontosabb tudnivalókat, például a régi magyar háziállatokról, a nádasokról, a Hansági-főcsatornáról, a Fertőről és a halakról, és általában a Fertő-tájról.

Mivel a tanösvény nyomvonala a fokozottan védett terület határán húzódik, a kijelölt útról nem szabad letérni!

A Fertőd-Sarród útvonalon találjuk a nemzeti park bemutató-majorságát, ahová érdemes betérni.

sziki-oszirozsa-tanosveny-feto-hansag

A szikes gyepek megőrzésében a Fertő-Hanság Nemzeti Park régi magyar háziállatokból álló gulyái és nyájai a 90-es évek óta jelentős szerepet játszanak. A legeltetéssel a területek természetes állapotát igyekeznek úgy megőrizni, hogy eközben sok más növény és állatfaj fennmaradását is megpróbálják biztosítani.