• Sopron

    ciklamen-tanosveny

Végig a Ciklámen tanösvényen. Túrázni jó!

A Ciklámen tanösvény végigvezet bennünket a soproni parkerdő legszebb részein, valójában a Soproni Tájvédelmi Körzeten. A nagyjából 9 km hosszú túrán nem csak a Soproni-hegység erdőállományáról, jellegzetes növényeiről lehet egy kis tudást felcsippenteni, egészen különleges, egyedülálló történelmi, kultúrtörténeti helyeket is érinteni fogunk.

A tanösvény indulópontja a szívszanatórium és a Hotel Lövér környezetében van, innen halad az útvonal a parkerdőben kijelölt és táblázott ösvény végpontjáig, Sopronbánfalváig. Az ösvény minden évszakban jól járható, persze a megfelelő öltözék, túrabakancs, egyéb kellék alap. A túra nem körtúra!

ciklamen-tanosveny

A Tanulmányi Erdőgazdaság térképén láthatjuk a tanösvény útvonalát és a legfontosabb pontokat, melyeket érinthetünk.

Ciklámen tanösvény – a legrégebbi

Az ország elsőként kialakított tanösvényén fogunk végig haladni, ami a Sopron környékén bőven fellelhető erdei ciklámenről kapta a nevét. Ez a kankalin félék családjába tartozó gumós növény errefelé, hazánk nyugati felén fordul leginkább elő, a hegyvidéki, így a soproni erdő elképzelhetetlen nélküle. (Virágzása július és szeptember hónapokra esik.) Utunk során bőven látjuk majd ezt a feltűnő színű, kellemes illatú virágot, amely azonban védett, most szólunk, hogy gyűjtése tilos. Ezért mindent a szemnek, semmit a kéznek! Hozzáértőknek marad a gomba, vagy a soproni erdők másik jelképe, a szelídgesztenye.

ciklamen-tanosveny

A ciklámen tehát a vezérfonal a túra során, ezt kell követnünk az útvonalon végig. Figyeljük a fák törzsére festett stilizált ikont, mindenhol ott lesz, ahol szükségünk lesz rá.

Találunk még útközben egy tucat tájékoztató, információs táblát is, amit érdemes elolvasni. Botanikai, földrajzi tudás ragadhat ránk. Pihenőhelyek, források is vannak a tanösvényen, némelyiknél pedig megpihenhetünk egy kicsit.

ciklamen-tanosveny-sopron
ciklamen-tanosveny-sopron

Az indulópont a szanatóriumnál, tájékoztató táblával és a fa törzsére festett ciklámen jelzés. Ezt kell követnünk.

soproni-parkerdo
soproni-parkerdo
ciklamen-tanosveny-sopron
szent-gyorgy-forras-soproni-parkedro

A lucfenyvesről szóló tájékoztató tábla és a Szent György forrás, már a tanösvény vége felé.

És akkor az útvonal:

A szívszanatórium és Hotel Lövér indulóponttól (ez a buszmegállóval szemben nyíló, a fenti képen is látható táblával jelzett ösvény) kényelmes sétával lehet haladni az első szakaszon, először a Récényi úti kőfejtőt érintjük, majd elérkezünk Sopron legrégebben ismert forrásához, a Deák kúthoz. Innen egy kis emelkedővel a Károly-magaslat (Károly-kilátó) parkolójáig kell tovább haladnunk, majd a Hét bükkfa felé venni az irányt.

A következő állomás innen a Hármas-forrás lesz. Az ösvény a Tacsi árok felett vezet majd bennünket. Felfelé haladunk, így érjük el a Várhelyet (közel 500 m magason), ahol egy igazi kuriózum fogad minket, a kétezer hétszáz éves Halomsírok, amelyek a Halstatt-korból (kre. 800-600) maradtak ránk.  A Várhely amúgy egy önálló programpont is lehet, itt egy több állomásos régészeti tanösvényt találunk.

varhely-sopron

A földvár belsejében áll a Várhely-kilátó, melyet az ország egyik legszebb fakilátójának mondanak. Érdemes felkapaszkodni, a Várhely-kilátó tetejéről pazar panoráma nyílik a hegyvidékre, a Fertő tóra, az Alpokaljára, majd továbbindulva innen érkezünk el a Ciklámen-tanösvény Bánfalvát érintő végpontjára.

varhely-kilato-sopron
soproni-parkerdo

Jó tudni:

Nem körtúráról van szó, ezért a túra végpontjáról a további közlekedést meg kell oldani. A kiinduló pontnál, a szanatóriumnál vagy a Hotel Lövér környékén autóval parkolhatunk, illetve érkezhetünk ide helyi járatos busszal. A végpontnál, Bánfalván szintén van buszjárat, ezzel vissza lehet jutni Sopronba, ha nem akarunk gyalogolni. A 9 km-es túrát nagyjából 4 óra alatt lehet nagyon kényelmes tempóban megtenni, ez persze tőlünk függ. Gyerekekkel is vállalható. Térerő viszont nem mindenhol lesz.

Kapcsolódó tartalom:


  Károly-kilátó

  A szanatórium parkja

Nyitó fotó: pixabay