• sopron-varhely-halomsirok

Halomsírok a soproni Várhelyen

A Várhely és az itt található kora vaskori halomsírok a soproni erdő egyik legkülönösebb kultúrtörténeti látnivalói. Legjobb, ha a Ciklámen-tanösvényen haladva közelítjük meg a helyet.

A térképen is a Várhely-kilátót vagy a Bella Lajos emlékhelyet keressük, mert ezek mellett találjuk a Várhelyet és halomsírokat is. A Várhely (Burgstall) a Soproni-hegység egyik csúcsa, 482 méter magason. Nevét a csúcsot körülvevő kora vaskori földvár adja, itt ugyanis egy nagykiterjedésű területen fából és földből emelt sáncvár nyomai maradtak meg nagyon-nagyon régi időkből, a keleti Hallstatt kultúrából, Kr.előtt 7. századból.

Egykor a harcias kelták lakták a soproni erdőket, akik a közép-európai térség egyik legnagyobb magaslati erődített telepét építették ki ezen a területen.

A Várhely nemzetközi jelentőségű vaskori, kelta-kori emlék, melynek maradványait szépen helyreállították. Valójában egy régészeti tanösvény (Régészeti Örökség Tanösvény) fut ezen a vonalon, érdemes vévigolvasni a tudnivalókat az információs táblákról, ezekből több is van.

Ezt a nagy kiterjedésű, 37,4 katasztrális hold kiterjedésű őskori telepet kettős, néhol hármas sánccal vették körül. A fősánc, amely az egész területet körbeveszi, Hallstatt kori. A két elősánc és a belső területet kettéválasztó középső nagy sánc pedig késő kelta kori. A földvár melletti területen pedig 159 halomsírt tártak fel.

A Várhely kutatását 1887-ben kezdte el Bella Lajos soproni középiskolai tanár, akinek emlékhelyét szintén itt találjuk. Az 1932-ig osztrák és magyar régészek részvételével folyó feltáráson mintegy nyolcvan halom került kiásásra. A leletek a Bécsi Természettudományi Múzeum, a Soproni Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek.

A 131. számú halomsírt régészeti bemutatóhelyként a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság rekonstruálta a korábban itt ásató MTA Régészeti Intézet, majd a Scarbantia Régészeti Park Alapítvány szakmai közreműködésével.

Hol találom?

A Várhely a soproni belvárostól 5 km-re délnyugatra, a Tacsi-árok és a Tolvaj-árok közötti bércen fekszik. Gyalogosan a Ciklámen tanösvény útvonalán, a Lövérekből indulva, vagy Sopronbánfalva felől.

GPS koordináták: N 47° 39,976′ E 16° 31,948′

Autóval a Récényi útról nyíló Várhelyi út sorompójánál parkolhatunk le, onnan nagyjából 20 perces sétával az erdei úton jutunk el halomsírokig és a Bella Lajos emlékhelyig, ahol egy szépen kiépített pihenőhely is található.