• Ritzing – Récény

    ritzing-furdoto

Frissítve:2023.06.22.

7 TOP természetes fürdőtó Burgenlandban

A burgenlandi fürdőtavakról általánosságban mondható, hogy igényesek, jól kiépítettek, tiszták és családbarátok, ami a gyermekek számára nyújtott élményelemek gazdagságát jelenti. Mindenhol vannak csúszdák, kis játszóterek és természetesen öltözők, vizesblokkok, büfék, éttermek és különféle sportpályák. Parkolni is viszonylag mindenhol jól lehet. Mindemellett ezek a strandok abszolút megfizethetők és természetesen mindenhol találunk magyarul beszélő alkalmazottakat. 

7 tippet adunk most azoknak, akik nem kedvelik a klóros medencét, viszont annál inkább a természetes vizet, és a kánikulában a tiszta vizű tavak árnyas-fás partjain keresik a felüdülést.

Egyébként a határközeli osztrák tartományban  – a Fertő tótól Dél-Burgenlandig – összesen 22 fürdőtó van. Egyszóval a választékra nem lehet panasz.

1. Fertő-tó – Neusiedler See

A sor elejére kívánkozik a legnagyobb és legtöbb strandlehetőséget kínáló Fertő tó, amelynek burgenlandi oldalán összesen 21 helyen találunk strandot, ezek közül 8 strandon lehet közvetlenül a Fertő tóban is fürödni. A standok között élményelemekkel gazdagított fűtött vizű medencés helyeket is találunk rosszabb idő esetére. (A magyar oldalon, a fertőrákosi beruházás miatt nincsen strand, illetve a kikötőépítés miatt hajójárat sem működik). A burgenlandi hajójáratokról itt írtunk.)

A tónál ezeken a településeken találunk strandot: Apetlon, Illmitz, Podersdorf, Breitenbrunn, Jois, Wieden am See, Neusiedl am See, Rust, Mörbisch am See.

A Fertő tavi strandokról ebben az írásunkban adunk összefoglalót.

ferto-to-breitenbrunn-seebad

Breitenbrunn

2. Rechnitz (Rohonc) fürdőtó

A Badesse Rechnitz a magyar közönség által nagyon kedvelt fürdőtó Szombathelytől nagyjából 20 km-re, Kőszegtől alig 15 km-re található. A bozsoki határátkelő közelében fekszik az Írottkő Natúrpark közepén.

A rohonci tó helyenként 5-7 méter mély, a mikroklímának köszönhetően a víz elég hűs, a 20 fok már csúcsnak számít, viszont kristálytiszta. A tavat a Kőszegi-hegység forrásai táplálják, a fürdőtó egy 5 hektáros területen erdők és a szőlőhegy mellett fekszik. Igényes, nagy, és csupa zöld környezetben strandolhatunk, mindemellett számos lehetőség kínálkozik más élménydús programra is. Például felmehetünk a közvetlenül a rohonci tó mellett található madártoronyba (lombkoronasétányra). 

rohonc-furdoto

Rohonci fürdőtó

3. Rauchwarti fürdőtó (Badesse Rauchwart)

Körmendről és Szentgotthárdról, az Őrségből érjük el leggyorsabban a dél-burgenlandi Rauchwarti strandfürdőt, amely fürdőzésre, sőt szörfözésre is egyaránt ideális. Bérelhető vízibicikli is. Kiépítetlen, kavicsos, hosszan elnyúló, sekély partszakaszán bárhol bejuthatunk a vízbe, amely lassan mélyül. Családbarát fürdőhely, játszótérrel, gyermekzónával, minden szükséges kiegészítővel. A tó mellett kiépített kemping is van. A tó és környéke kicsit mediterrán hangulatot idéz, a büfé mindenképpen…

Ellenben a nyárutón, augusztus közepétől erősen algásodik, fürdésre ekkor már csak erős  fenntartásokkal alkalmas.

4. Königsdorf (Királyfalva) – fürdőtó

A dél-burgenlandi Naturbadesse Königsdorf természetes fürdőtó. Nagyjából 5 hektáros területen fekszik, szintén az Őrségből, Vas megyéből érjük el leggyorsabban, szinte egy kőhajításnyira találjuk Szentgotthárdtól.

Ez is családbarát strand, nagyon igényes, modern kialakítással, kissé mediterán hangulattal, számos sportolási lehetőséggel, strandröplabda-pályával, boccia pályával, vászonernyő által árnyékolt szinvonalas játszótérrel, sekély vizű szakasszal a legkisebbek számára, kalózhajóval, vízibicikli bérléssel és úszó szigettel.

5. Ritzing (Récény) fürdőtó

A Sonnensee Ritzing Burgenland egyik legtisztább tava, melynek vizét speciális technológiával, természetes, biológiai úton történő öntisztulással javítják. Szinte Sopron szomszédságában van, a soproniak által is nagyon kedvelt, kisgyermekes családok számára abszolút ideális fürdőtó. Környezete is idilli, a településtől távolabb esik.

Az erdő közepén, szelíd dombocskák között meghúzódó tavacska környezetében 42 ezer nm-en napozófelületet alakítottak ki. Van egy 100 méter hosszú csúszda,  széles élménycsúszda, úszósziget, stég, szökőkút, ugródeszka, gyermekterület napellenzővel védett homokozóval, játszótér és röplabda pálya. Természetesen hatalmas parkoló, büfé és öltözők, minden, ami kellhet egy kellemes naphoz. A felnőtt napijegy ára 5 euro (2022-ben), minden más jegy ennél kevesebbe kerül.

ritzing-furdoto

Ritzing

6. Kobersdorf (Kabold) fürdőtó

Kabold talán ismert az itt található kis vizivár révén. A közel 7 ezer négyzetméteres területen elterülő fürdőtó a Lánzséri-hegyek természetvédelmi területen fekszik, tehát nagyon szép környezetben, kerékpárúton is jól megközelíthető, akár Sopronból vagy Vas megyéből. A tó mély, legmélyebb pontja helyenként 4 méter is lehet. Szép füves területek, röplabdapálya, modern strandelemek és a See Lounge étterem jellemzi.

7. Markt St. Martin (Sopronszentmárton) fürdőtó

Sopronból és Kőszegről is gyorsan elérhetjük ezt a közép-burgenlandi strandot, mely 2008 óta üzemel. Különlegessége, hogy kémiai anyagok hozzáadása nélküli, természetes módon és kvarchomokkal tisztuló érintetlen fürdőtó 1.100 m² fürdőterülettel. Homokos strand, gyerekcsúszda, ugródeszka, vízi padok, hinták, gyermekpatak, függőágyak jellemzik.

Mint említettük, Burgenlandban 22 természetes vízű fürdőtó van, ezek közül mi csupán ezt a hetet emeltük ki. Érdemes tájékozódni még ezeken a helyeken:

Naturpark Badesse Kobersdorf (Közép-Burgenland)

Badesee Burg (Dél-Burgenland)

Badesee Steinbrunn (Közép-Burgenland)

Naturbad Bernstein (Dél-Burgenland)

Neufelder See (Közép-Burgenland)

Badetausse Forschenstein (Közép-Burgenland) Fraknó vára közelében

Pusztasee Andau (Észak-Burgenland)

Badesse Apetlon (Észak-Burgenland)

Seebad Zicksse (Észak-Burgenland)

Naturbadeteich St. Margarethen (Észak-Burgenland)

Badesee Neudörfl (Közép-Burgenland)

Römersee (Bad Sauerbrunn) (Közép-Burgenland)

Kapcsolódó tartalom

Fertő-tavi strandok Burgenladban