• becsi-dombi-panoramapark-sopron

Bécsi-dombi szabadidőpark és panorámaterasz

Bár Sopron a kilátók városa, mégis kevés olyan jó hely van, ahonnan ennyire könnyű megközelítésben, ennyire pazar panoráma nyílik Sopronra. Ez a pihenőpark valójában egy óriási panorámaterasz a városra és a környékre.

Sopron felett a Bécsi-dombon, ennek is a Koronázódombi részén (egykori nevén Königbergs) egy korábban sűrű növényzettel benőtt 8000 négyzetméteres területen áll ez a játszó-és pihenőpark. Mondhatjuk, hogy egy panorámaterasz a városra, hiszen fantasztikus a kilátás innen majdnem minden irányba, tekintettel arra, hogy a tengerszint felett 248 méter magasan vagyunk. A területet a soproniak évszázadokon át szőlőművelésre és gyümölcstermesztésre használták, a Bécsi-domb a múlt században lett kedvelt kirándulóhely.

Akár gyalogosan, akár bringával a kerékpárúton, de autóval is (az idősek és mozgáskorlátozottak nagy örömére) fel tudunk menni a dombra. Az elkerített parkhoz tartozik egy 20 férőhelyes murvás parkoló, kerékpártároló, és a bejáratnál áll egy ivókút is.

Kisgyermekkel különösen jó hely, időseknek és mozgáskorlátozottaknak pedig a legjobb, ha Sopron panorámájában szeretnének gyönyörködni.

A parkban padokat, napozóágyakat, köztéri bútorokat is elhelyeztek, a gumiburkolatra 19 különböző játszóeszközt, köztük mászókát, hintát, libikókát telepítettek. A 3-7 éves korosztály számára pedig egy ötállomásos erdei tornapályát találunk.

A Bécsi-domb különben természetvédelmi terület, hazánkban egyedül itt él a szívlevelű gubóvirág (Globularia cordifolia). 

Hol találom?

Gyalog vagy kerékpárral egy tartalmas kirándulást tehetünk a város feletti dombra, irányzéknak válasszuk a Stornó Ferenc utcai körforgalmat (84-es főút). Onnan egy lépcsősor és egy gyalogút vezet a park bejáratához. Autóval a körforgalomban a Virágvölgy táblánál forduljunk a Bécsi-domb felé. Itt találunk egy kiváló játszóteret, mellettte pedig megnézhetjük a római kori amfiteátrum helyén kialakított régészeti parkot, és tehetünk egy sétát a királykoronázás emlékére állított Koronázódombi oszlophoz is. Ha kicsit ismerkednénk a természettel, különösen gyerekekkel ajánljuk végigjárni  a Bécsi-dombi tanösvényt is.

Ha a városból jövünk fel ide, akkor érdemes egy sétaútra felfűzni a Szent Mihály templom (itt egy látogatóközpont is van) és a templomkert látogatását, miközben vessünk egy pillantást Sopron poncichter negyedében álló egykori gazdaházra, a Két mór házra a Szent Mihály utcában, és a Stornó Ferenc körforgalom mellett álló Esernyős házra is.