Magazin

2023.08.12.

Galánta díszpolgárává avatták II. Esterházy Antalt

A szlovákiai Galánta díszpolgári címet adományozott Esterházy Antalnak. Esterházy Antal a család 13. hercegi tagja, 2004 óta Eszterházán, a fertődi kastélyban él feleségével.

esterhazy-antal-galanta

Szomolai Andrea / ma7.sk

A felvidéki Galánta egykoron az Esterházyak birtoka volt és a család főnemesi előnevében századok óta őrzi galántai gyökereit. A családfa szerint, 1590 körül megjelent három testvér, Miklós gróf, Dániel és Pál bárók, ők voltak az ESTERHÁZY de GALÁNTHA ágak megalapítói. Miklós gróf és fia, I. Pál herceg mindketten magyar nádorok is voltak.

Ma az Esterházy Magánalapítvány, valamint Kismarton (Eisenstadt, Ausztria), Fraknó (Forchtenstein, Ausztria) és Eszterháza, Fertőd városa közötti együttműködésnek köszönhetően Galánta – mint a család ősi székhelye – ismét törekszik arra, hogy összefonódjon az Esterházyakkal. Galántán két Esterházy–kastély is található. A közelmúltban felújítoták a neogótikus kastély mindkét tornyát és udvarát, és apránként haladnak előre a teljes rekonstrukcióig.

Galánta város önkormányzata a város kulturális örökségének nemzetközi szintű támogatásáért és fejlesztéséért kifejtett munkájáért adományozta a díszpolgári címet XIII. Galántai Esterházy II. Antal hercegnek 2023. augusztus 10-én.

A címet valójában az Esterházy család kapta, amely egy üzenet feléjük és a jó kapcsolatot hivatott ápolni.

– Napjainkban 110 Esterházy él az egész világon, ebből 16-an voltak már itt Galántán. Két hónapja született meg Miklós, a főnemesi család legfiatalabb tagja, ő Esterházy Pál Antal herceg kisfia. Bízom benne, hogy hamarosan őket is vendégül láthatjuk a kastélyban. Nincs olyan Esterházy, éljenek bárhol a világban, aki ne figyelné a galántai eseményeket. Visszajelzésekből tudjuk, örülnek annak, hogy a kastély renoválása ilyen szépen halad és a család történetét ápoljuk – mondta ünnepi beszédében Takáč Zsolt, a Neogótikus Kastély Polgári Társulás elnöke.

Forrás: itt