• haydn-haz-kismarton

Haydn-ház Kismartonban

Joseph HAYDN huszonnyolc éves korában lett a kor egyik legbefolyásosabb magyar nemesi családja, az Esterházy hercegség zenei mindenese. A klasszikus szimfónia és a vonósnégyes atyjaként tisztelt Haydn az Esterházy Fényes Miklós herceg által épített „magyar Versáliában”, Eszterházán (Fertőd) alkotta hatalmas életműve jelentős részét.

Ennek előtte azonban a hercegség KISMARTONI rezidenciáján fenntartott udvari zenekarban tevékenykedett, Kismartonban (Eisenstadt) élt a feleségével, itt vásárolt magának lakóházat.

Ma ebben a házban múzeum működik, Joseph Haydn magánéletéről és zenei munkásságáról szóló szinvonalas kiállítás tekinthető meg.

haydn-haz-kismarton
haydn-haz-kismarton
haydn-haz-kismarton

A házaspár öt évig élt bérelt lakásban Kismartonban, de miután Miklós herceg Haydnt nevezte ki udvari karmesterré, a művész úgy érezte, a ranghoz egy saját ház dukál.

Haydn és felesége, Maria Anna Theresia Keller 1766-ban vásárolta az emeletes épületet, 1778-ig laktak benne.

haydn-haz-kismarton

A vélhetően a 16. században épült házat egy kismartoni elöljáró özvegyétől vették, aki az alsó szinti lakásában élt haláláig. A Haydn házaspár az emeleti szint öt szobáját rendezte be és viselte a tetemes adósságot, melyet a vásárlás költségei róttak rájuk. Az éves fizetése nagyságrendjéhez képest túlköltekező Haydn ekkor az apósától kért kölcsönt.

haydn-haz-kismarton

Ma a házban állandó kiállítás és évente váltakozó időszakos kiállítások vannak, amelyek Haydnról és 300 év zenetörténetéről szólnak. A kiállítási termekben Haydn korából származó bútorok és a konyhájuk is  látható. Néhány helyiségben az eredeti falfestést is restaurálni tudták.

haydn-haz-kismarton
haydn-haz-kismarton
haydn-haz-kismarton

Abban a 12 évben, amíg Haydn és felesége itt lakott, az épület két alkalommal is leégett. (A tűzben semmisült meg Haydn tekintélyes metszetgyűjteménye is.)

Az 1768-as tűz olyan méretű károkat okozott, hogy a helyreállítási költségek közel kitették a ház korábbi vételárát. Az összeget azonban Esterházy Miklós herceg fizette ki. Haydn, kihasználva a lehetőséget, ekkor plusz egy szobával megtoldotta még a lakást, miközben az alsó szintet – az özvegy halálát követően – már a hercegi zenekar tagjai számára adta ki.

haydn-haz-kismarton

Miután Haydn már egyre több időt töltött Eszterházán, a házaspár 1778-ban úgy döntött, hogy eladják a kismartoni házat, s vele a korábban megszerzett kertjüket is, és mindketten átköltöztek Eszterházára, ahol Haydn a Muzsikaházban élt Miklós herceg haláláig.

haydn-haz-kismarton
haydn-haz-kismarton
haydn-haz-kismarton

Hol találom?

Gyalogosan érdemes elindulnunk az Esterházy-kastély bejáratától jobbra, a hátrébb eső utcán. A Joseph Haydn Gasse egyirányú, keskeny utca, parkolót itt nemigen fogunk találni.


  • Eisenstadt, Haydn-ház (Haydn-Haus), Joseph Haydn-Gasse 19-21

  • A múzeum március végétől november közepéig tart nyitva.

Látnivalók Kismartonban – Cikkeink