• Kismarton (Eisenstadt)

    kisamarton-haydn-kert

Joseph Haydn konyhakertje

Miután  JOSEPH HAYDN 1761-ben az Esterházy-hercegség szolgálatába állt – már mint I. Miklós herceg udvari karmestere – vásárolt magának egy rangjához méltó lakóházat a gyönyörű kismartoni kastély közelében. A házhoz tartozott egy apró konyhakert is.

Haydn, a klasszikus szimfónia és a vonósnégyes atyja, a Fényes Miklós herceg által épített “magyar Versáliában”, Eszterházán (Fertőd) alkotta hatalmas életműve jelentős részét, ám ennek előtte 12 esztendeig élt kismartoni házában a feleségével. A fáma szerint, gyakorta vonult vissza a kertjébe komponálni.

A kis konyha- és fűszerkert, a Haydn Kräutergarten, a Haydn-házaspár Klostergasse-i házától (ma ez a Haydn-Haus, azaz a múzeum) nagyjából 10 perces sétaútra, a korabeli Kismarton falain kívülre esett, az ispotály, a polgári kórház mellett.

A kertben, melyet a felesége gondozott, egy kicsi, szerszámok tárolására, de pihenésre is alkalmas emeletes faházikó állt.

A kertet és a benne álló faházikót megőrizte az utókor, manapság is virágoznak a Haydn házaspár igénye szerint ültetett, korukban is különlegesnek számító fűszer-és gyógynövények.

Ez a kevéssé közismert Haydn-emlékhely a nagyközönség számára nem látogatható, azonban évente egy-két alkalommal, amikor a növények tele vannak élettel és illatélményt is adnak, megnyitják az érdeklődők előtt.

  • Látogatói információk a Haydn múzeumban (Haydn-Haus) kérhetők.

  • 7000 Eisenstadt, Haydn-Haus, Joseph Haydn-Gasse 19.-21.