• kisamarton-haydn-kert

Burgenland – Látnivalók

Joseph Haydn konyhakertje

A Haydn házaspárnak volt egy kis konyha-, pontosabban fűszerkertje Kismartonban (Eisenstadt), amely 1928 óta emlékhely. 

Miután  JOSEPH HAYDN 1761-ben “Fényes” Miklós udvari karmestereként az Esterházy-hercegség szolgálatába állt, vásárolt magának egy rangjához méltó lakóházat a gyönyörű kismartoni kastély közelében. A házhoz tartozott egy apró konyhakert is.

Haydn, a klasszikus szimfónia és a vonósnégyes atyja, a Fényes Miklós herceg által épített “magyar Versáliában”, Eszterházán (Fertőd) alkotta hatalmas életműve jelentős részét, ám ennek előtte 12 esztendeig élt kismartoni házában a feleségével. A fáma szerint, gyakorta vonult vissza a kertjébe komponálni.

A kis konyha- és fűszerkert, a Haydn Kräutergarten, a Haydn-házaspár egykor Klostergasse-i házától (ma ez a Haydn-Haus, azaz a múzeum) nagyjából 10 perces sétaútra, a korabeli Kismarton falain kívülre esett, az ispotály, a polgári kórház mellett.

A kertben, melyet a felesége gondozott, egy kicsi, szerszámok tárolására, de pihenésre is alkalmas emeletes faházikó is állt.

A kertet és a benne álló faházikót megőrizte az utókor, manapság is virágoznak a Haydn házaspár igénye szerint ültetett, korukban is különlegesnek számító fűszer-és gyógynövények.

A Haydn-kert, a barokk fűszerkertekhez hasonlóan, geometriai elrendezésben, több elkülönített ágyásból állt, melyekbe külön-külön ültették a fűszer- és a gyógynövényeket, de természetesen volt zöldségágyás is. Ma ezeket a kert gondozói ugyanúgy nem permetezik, mint Haydn korában és a növények helyét is úgy őrizték meg, amint azt a Haydn házaspár kigondolhatta és elültethette.

A kis fűszerkert arra mindenképpen elegendő volt, hogy a házaspár kismartoni éveiben friss zöld növényekhez vagy szárított, különféle módon feldolgozott fűszer- és gyógynövényekhez jusson.

Ez a kevéssé közismert Haydn-emlékhely csak alkalmanként látogatható, évente néhány alkalommal, amikor a növények tele vannak élettel és illatélményt is adnak, ingyenes vezetéssel megnyitják az érdeklődők előtt. Az időpontokról a Haydn múzeumban adnak tájékoztatást.

  • Látogatói információk a Haydn múzeumban (Haydn-Haus) kérhetők.

  • 7000 Eisenstadt, Bürgerspitalgasse (Osterwiese, a Bank Burgenland mögött)