• kismarton-esterhazy-kastely-park

Kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély parkja

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély parkja egyike a 19. század legjelentősebb tájparkjainak. A majdnem 50 hektár nagyságú park a kastély mögött, a város északi határától a Bergstrasse-ig, majd onnan a Lajta-hegység felé terül el. Nem csupán egzotikus fák és növények, botanikai ritkaságok vannak itt, hanem építészeti értékek is.

A Schlosspark ingyenesen látogatható, ma is egyedi, szép és igazán vonzó természeti látványosság, érdemes egy kismartoni kirándulással egybekötött sétát tenni itt. A park területe kisség dombos, de mindenhol helyeztek el pihenőpadokat, könnyű sétával 1-2 órás program lehet. A Masinaház előtti tónál egy szép játszótér található. 

A parkban négy tó – Leopoldina-, Obeliszk-, Szív- és Gépház tó -, és számos egzotikus fa és cserje található meg ma is. A Masinaház, a Narancsház (Orangerie), a Leopoldina templom, mind része annak az örökségnek, amit az elmúlt századokban az Esterházyak hagytak itt.

kismarton-eisenstadt-schlosspark
kismarton-esterhazy-kastely-park
kismarton-eisenstadt-schlosspark

A történelmi tájkerteknek ugyanúgy megvan a maguk évszázados történelme, fénykora és hanyatlása, mint a főúri családok által épített váraknak, kastélyoknak. Így a kismartoni kastélyparknak is megvoltak a maga életszakaszai.

A park sorsa egészen a múlt század közepéig az Esterházy családhoz volt köthető. Attól kezdve, hogy az egykori várat, melyet később kastéllyá építettek át, és a mellette lévő várkertet 1622-ben megszerezte és családi székhellyé tette gróf Esterházy Miklós, a későbbi utódok, Esterházy hercegek a maguk fényűző igénye, kifinomult ízlése szerint alakították tovább.

A jobbára gyümölcsfás egyszerű várkertből az idők során manierista, később rokokó és aztán egy nagyjából 50 hektáros csodálatos történelmi, pompás tájképi kert született.

A két világháború közötti, majd az azt követő időszak azonban alaposan megtépázta a parkot. Nem csak az orosz megszállás, maga az idő is rombolt: a tavak kiszáradtak, a növényzet vad burjánzásnak indult, a vízvezetékrendszer tönkre ment, megsemmisültek az üvegházak, a Narancsház is félig rommá lett. A háború után „népkertté” alakított, egykori szép kastélypark ezekben az időkben látványosan lepusztult. Több évtizedes munkával újították meg a növényzetet és hozták rendbe a park épületeit.

A parkban kanyargós kis sétautak viszik a látogatót az építményekhez.

Leopoldina-templom

kismarton-esterhazy-kastely-park
kismarton-esterhazy-kastely-park
kismarton-esterhazy-kastely-park

Az Esterházy-kastéllyal szemben, egy mesterségesen kialakított domboldalon áll az egyiptomi hatású körtemplom, az 1824-ből való Leopoldina-templom. Alatta húzódik a kis tó, melyet sziklákkal és növényekkel telepítettek be, szintén ekkoriban. A kápolnában áll Antonio Canova olasz szobrász Esterházy Leopoldina hercegnőről alkotott, cararrai márvány szobra. Esterházy (II) Miklós ezzel a kápolnával emlékezett szeretett leányara, Leopoldinára.

A kápolna előtt elterülő kis Leopoldina tavat a müllendorfi vízvezeték táplálta, amely 1966-ban tönkrement, ezért a mocsarasodó és kiszáradó medret ekkor betemették földdel. Később ezt kiszabadították, megtisztították a tavat, és a tó nyugati oldalán lévő artézi forrást is.

Orangerie, a Narancsház 

kismarton-eisenstadt-kastelypark-palmahaz-orangerie
kismarton_kastelypark_eisenstadt_schlosspark
kismarton-eisenstadt-schlosspark
kismarton-eisenstadt-esterhazy-schlosspark-orangerie
kismarton-eisenstadt-esterhazy-schlosspark-orangerie

Az Orangerie, a Narancsház a maga korában Európa egyik legjelentősebb építménye volt. Gazdag növénygyűjteménye (vagy 70 ezer fajta növény) és a melegházak száma miatt vált híressé, citrusféléket, gránátalmát, olajfát, fügét is neveltek itt. Esterházy Miklós (II.) idejében létezett teljes pompájában, volt benne egy különleges pálmaház is. A második világháborúban sok kárt szenvedett, de felújították és ma ünnepi események, különösen esküvők reprezentatív helyszíne.

Gépház vagy Masinaház

kismarton-eisenstadt-schlosspark
kismarton-eisenstadt-schlosspark

A görög kereszt alaprajzú Masinaház (Maschinenhaus) épületét kifejezetten egy gőzgép elhelyezésre építették. Korábban a hatalmas kertet ebből, a park egyetlen természetes tavából öntözték, igavonó állatok segítségével. A Habsburg birodalom első Watt-féle gőzgépét Londonból hozatta Esterházy Miklós (II.) 1803-ban, hogy ennek segítségével pumpálja fel a kert magasabban fekvő területeire az öntözéshez szükséges vizet. Ez a korban még technikai csodának számító vízgép igen nagy szenzáció volt, azonban nem igazán vált be. 1953-ban aztán egy parkfürdőt nyitottak itt, amely ma is a városi strand, a Masinaház ennek a központi épülete.

Érdemes felsétálni kastélypark északkeleti részéhez még, mert annak legmagasabb pontján áll a 26 méter magas obeliszk , amelyet Esterházy (III) Miklós állított 1871-ben néhai felesége, a jersey-i Sarah Child-Villiers emlékére.

1987-ben az eisenstadtiak létrehoztak egy civil csoportosulást, egyesületet „Verein Freunde des Eisenstädter Schlossparks” néven és ezzel az összefogással adtak lendületet a helyreállításnak, a műemléki és parki felújításoknak.

kismarton-esterhazy-kastely-park

Hol találom?

A Schlossparknak több bejárat is van. Ha autóval érkezünk, érdemes az Esterházy-kastély bal oldalánál végighajtva, a nyugati kapunál (Leopoldina templomnál) belépni a területre. Itt autóval parkolni is tudunk. Ha egy kismartoni belvárosi séta után jövünk fel a parkba, akkor a déli bejáratot válasszuk, amely a Haydn Gasse és a Ferencesek temploma felől nyílik. Ekkor a Gépháztó és a Masinaház lesz az első állomásunk.

Kismartoni parkolási információkat itt talál.