• ó-hubertusz-kilato-sopron

Ó-Hubertusz kilátó, Sopron

A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Soproni-hegyvidék és a Fertő tavat övező dombok bővelkednek kilátópontokban. Szokták mondani, hogy nemigen van még egy hasonló hely Magyarországon, ahol ennyire kis területen ennyi kilátóval találkozhat a kiránduló. A vadászok és erdészek védőszentjének nevét viselő Ó-Hubertusz kilátó közvetlenül az osztrák határ mellett, a Bécsi-domb melletti Dudlesz erdőben áll. 

A mai Ó-Hubertusz kilátó nem az első kilátó a Dudlesz erdőben, első elődjét az 1903-ban alakult Dunántúli Turista Egylet kezdeményezésére építették a Bécsi-dombi víztárolótól nem messze, 264 m magasságban. Ezt a kilátót 1926-ban elbontották, helyére 1930-ban egy vadászlak és egy új kilátó épült. 1938-ban volt egy földrengés itt, s ekkor ez a kilátó összedőlt. Egy évvel később a soproni Városszépítő Egyesület megbízásából egy betonból készült kilátót terveztek ide, de a II. világháború miatt ez nem épült meg.

A mai kilátót a Dunántúli Turista Egyesület századik születésnapja alkalmából állították 2004-ben. A kilátó magassága 15 méter, járószintje 10,8 méter.
Az Ó-Hubertusz kilátóból körpanoráma tárul elénk, bár a környező fák egyre jobban takarják a kilátást a Fertő irányában. Elméletileg egyszerre láthatjuk a Schneeberget, a Fraknói várat, a Soproni-hegységet, a Lajta-hegység vonulatát, Eisenstadt (Kismarton) városát, a Fertő tavat, a kőhidai medencét, átellenben a Szárhalommal és a Kecske-hegyi kilátóval, rálátunk a Pintytetőre, a Virágvölgyre és Sopron gyönyörű városát és az M84-es autóút határ felé vezető szakaszának kanyarulatait.

Hol találom?

A kilátót a Bécsi-domb, Virágvölgy felől gyalogosan vagy kerékpárral tudjuk megközelíteni, a P jelzést követve. Autónkat a Tercia Hubertus étterem előtt tudjuk parkoltatni. Innen 3 km gyalogosan.

Másik (kényelmi) lehetőség, hogy elhagyva Sopront, Ausztria felé, a Sopron-Klingenbach határátkelő irányába indulunk, majd az Arcus étterem parkolójában hagyva autónkat, nagyjából 5 perc gyaloglással érjük el a kilátót.

A kilátóhoz vezető út közelében található az emlékhely, ahol 1989. júniusában Alois Mock és Horn Gyula külügyminiszterek szimbolikusan átvágták a Vasfüggönyt. Nem a Páneurópai Piknik Emlékhelyről van szó, az kissé odébb, Fertőrákos felé található. Azonban az Ó-Hubertusz kilátótól kialakított kerékpárúton, közvetlenül az egykori határsáv nyomvonalán el tudunk jutni oda a Vasfüggöny túratúton.

Szélesség: N 47° 43,081’
Hosszúság: E 16° 34,383’