• sorhazdombi-kilato_

Sörházdombi-kilátó

Sopronban ez a legkönnyebben megközelíthető kilátópont, közel esik a Lőverek szállodáihoz, ezért talán a legnépszerűbb is.  

Pazar kilátás nyílik innen Sopronra, a város dombos, erdős lejtőire, tiszta időben a Fertő tóra, a Schneeberg és Rax hegycsúcsaira. Aki nagyon szerencsés, akár Pozsony és Bécs szélkerekeit is megpillanthatja.

Ám ezért az élményért meg kell másznunk a 8 szintes kilátót. A Lőverekben 300 méter magason elterülő Sörházdomb, a korábbi Tulipán magaslat, valójában az alsó és felső-Lővérek választóvonalán helyezkedik el. Már az 1900-as évek elején is volt itt kilátó, egy gloriette, melyet többször is újjáépítettek, de ezeket a háború vagy az enyészet elpusztította.

A mai, építészeti szempontból is különleges és egyedi torony jól járható, széles lépcsőzettel épített 8 szintes, fából, ragasztott, csavaros rögzítéssel készült gyönyörű építmény, 2006-ban állították fel. (Fotóinkat 2020. szeptemberében frissítettük.)

Hol találom?

Gyalogosan több irányból könnyen juthatunk ide, a Lővér-körúton, az uszoda irányából, akár egy kis erdei sétával, illetve az Erzsébet kerttől indulva, jelzést követve. Zöld háromszög, mellette zöld Z betűjelzés mutatják az utat.