• Hohe Wand

    hohe-wand-austria
2020.07.16.

Sopronból Ausztriába: hét jó kirándulócélpont nyárra

Számtalan ötletünk van azoknak, akik a nyugati határszélen töltik szabadságukat, esetleg Sopronban vagy a város környékén szállnak meg, de vennék az irányt Ausztria felé is, és rászánnak egy programra egy napot. Kicsit távolabb megyünk a határszéli Burgenlandtól és az ötletlistát úgy állítottuk össze, hogy a természetben, a városi parkokban, történelmi belvárosban eltöltött kisebb túrák és séták, a családi kirándulások kerüljenek előtérbe.

Igyekeztünk gyakorlati információkat is adni azoknak, akik autóval vágnak neki a célpontok valamelyikének.

Hohe Wand és a Skywalk kilátó

hohe-wand-skywalk

Már csak a Skywalk acélterasza miatt is érdemes megcélozni az ezer méter feletti karsztfennsíkot, a Schneeberg kisöccsének is nevezett Hohe Wandot.  

Bár a kétezer hektáron elterülő Hohe Wand Naturparkban nagyjából ezer túraútvonal, köztük számos vasalt mászóút van, sokan mégis csupán könnyű sétára, hegyi levegőt szívni, vadasparkot látogatni (vannak láma és alpakka túrák is) napozni vagy a siklóernyősöket nézni mennek fel a felhők közelébe. A parkolóból néhány perces könnyű sétaútra találjuk a Skywalk kilátót, amely egy méretes acélterasz, ahonnan ellátni a Fertő tóig, a Kisalföldig és Bécsújhelyig.

A Hohe Wandra felvezető panorámaútnál (Maiersdorf és Stollhof falvak között) útdíjat kell fizetni, melynek összege személygépkocsival 2 euro. A naturpark díja felnőttnek 2,50 euro, 15 éves korig gyermekeknek ingyenes. Kutyát pórázon lehet bevinni.

Kicsivel több, mint 1 óra autóútra fekszik Soprontól. Az úthoz érdemes autópályamatricát vásárolni.

Myrafelle vízesések

myrafaelle-myra-vizeses

Myra-vízesésekhez (Myrafälle) vezető út célpontja az alig több mint ötszáz lelkes Muggendorf falu, ahol a vízesés bejáratánál ingyenes parkolót lehet igénybe venni. Magában a kis falucskában is alakítanak ki helyeket, ha kell, főleg hétvégén és ünnepnapon, mikor várhatóan nagy tömeg érkezik.

Alsó–Ausztria egyik legszebb kis szurdokvölgye ez, minden generáció számára jól járható, barátságos túra-és vízipark, útközben látni fogjuk a kis pihenőhelyeken, állomásokon, hogy egy kicsit történelmi sétaút is. A vízesés mindössze 600 méter hosszú, 70 méter szintkülönbséggel, s úgy is meg tudjuk járni a hidakat és lépcsőket, hogy közben a ruhánk nem lesz nedves a vízpermettől. A korláttal ellátott hidakat és lépcsőket jól tartják karban, gyerekek számára is biztonságosak, de ajánlott a túracipő, csúszásgátlós talpakkal. A környék persze gyönyörű és szinte végtelen számban kínál túrautat.

Muggendorf Soprontól 1 órányi autóútra van, autópályamatrica szükséges.

Wiener Neustadt (Bécsújhely)

Bécsújhely szép, nyugodt, történelmi emlékekben bővelkedő város. Több magyar vonatkozású esemény helyszíne is volt, hogy mást ne említsünk, mint Mátyás királyt, aki hosszú ostrom után két éven át birtokolta Bécsújhelyet. (Képünkön az emlékoszlop). Itt végezték ki Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet, a Wesselényi összeesküvés két résztvevőjét, akiknek sírköve a bécsújhelyi dóm oldalfalába van befalazva.

Belvárosi sétát érdemes tenni a békés sétálóutcákon, templomok, műemlékek és kávézók, cukrászdák sora vár itt ránk. A bécsújhelyi várban van a világ első katonai akadémiájának épülete, melyet Mária Terézia alapított. Itt is van mit nézni és egy kellemes sétát tenni az óriási parkban.

Gyorsan, alig fél óra alatt elérhető Sopronból és autópályamatrica sem feltétlenül szükséges Bécsújhely meglátogatásához.

Puchberg am Schneeberg

puchberg-am-schneeberg

A Schneeberg-túrák egyik legjobb kiindulópontja a nagyon szép kis település, Puchberg am Schneeberg. Innen indul a szalamandra fogaskerekű vasút, a Schneebergbahn. Ezen vonatozni hatalmas élmény.

A fogaskerekű Puchbergből (577 méter tengerszint feletti magasság) kapaszkodik fel egy nagyjából 10 km-es, meredek szakaszon az 1800 méter tengerszint magasságban fekvő Hochschneebergre, ahol gyönyörű látványban lehet részünk. Nem feltétlenül kell felmenni odáig, bármelyik állomáson kiszállhatunk, ha túrázni van kedvünk.

Puchbergben van egy kicsi múzeum is, a Schneeberg múzeum (Burggasse 9.a), ahol a vidék múltjába, a hegyi világ kultúrájába pillanthatunk be.

Soprontól alig 1 órányi autóútra van. Puchbergben parkolót hétvégi napokon nem könnyű találni, annak ellenére, hogy a település fel van készülve – parkolóházzal is – a tömegek fogadására.

Sebastian vízesés

sebastian-vizeses

Akár gyalogtúra keretében is érdemes átmenni Puchbergből a Sebastian vízeséshez. Puchberget elhagyva Losenheim település felé kell indulni, a vízesés mindössze 4 km távolságra van Puchberg központjától. A terep könnyű, útközben csupán egyetlen hely van, ahol megállhatunk, de ez a vendéglő, ott jártunkkor legalábbis úgy tűnt, hogy inkább bejelentett csoportok érkezésére rendezkedett be, így nem mindig van nyitva.

Nem túl nagy, de a vízeséshez vezető erdei út előtt is van autóparkoló, ahonnan táblákkal jelzett erdei útvonalon, nagyon kényelmes léptekkel 20 perc alatt lehet eljutni a vízeséshez. Ide számtalan túraútvonal csatlakozik be, a vízeséshez vezető úton és a vízesésnél is kínálkozik néhány pad, ahol meg lehet pihenni.

És akkor most vegyük az irányt Bécs felé, és látogassunk el a híres fürdővárosba, Baden bei Wienbe, ahol a parkokban lehet élménydús sétát tenni.

Baden bei Wien

Csodás parkjai miatt nyári melegben is élvezetes a séta Badenben. A Doblhoffpark rózsavirágzás idején nagyon látványos (ilyenkor legalább 30 ezer tő rózsa pompázik), de a közelben van Baden másik népszerű parkja, a hatalmas, 52 hektáros Kurpark, mely a híres kaszinó mögötti dimbes-dombos területen húzódik. Szökőkutak, híres zeneszerzők szobrai, száz évnél is idősebb fák, hangulatos sétaösvények szelik keresztbe-kasba.

Mozart, Schubert, Strauss, Weber és Beethoven (aki itt komponálta az Európai Unió himnuszát, az Örömódát) is eltöltött Badenben hosszabb-rövidebb időt, mert hogy a biedermeier hangulatú városka az Osztrák-Magyar Monarchia legkedveltebb gyógyüdülőhelye volt. A badeni kéntartalmú természetes gyógyvíz  35,3 fokos amikor a felszínre ér. A „római termálfürdőt” is érdemes kipróbálni egyszer és nyári estéken számos zenei program is van a parkokban.

A parkok ingyenesen látogathatók, több parkolóház is található a fürdővárosban. Baden bei Wien Soprontól 50 km távolságra van és autópályán gyorsan el lehet jutni az egykori császári üdülővárosba.

Bécs

becs-schonbrunn

Hát tény, hogy hivatalosan Bécs a világ legzöldebb városa, legalábbis 2020-ban. Területének több mint felét zöldterület, parkok, kertek alkotják. Amit egy napra tervezni lehet, az talán a bécsi belváros csodás parkjai, de akár az állatkertben és a Schönnbrunni kastélyban és parkjában is bőven van látnivaló.

A legkedveltebb, szinte kötelező látnivalók: Szent István székesegyház (Stephansdom), a Hofburg, a Belvedere és parkja, esetleg a Práter, az Albertina, a Szépművészeti és a Természetrajzi múzeumok, a Múzeumi Negyed, a Nemzeti Könyvtár, vagy a Kunstkammer.

Sétát tenni a bécsi belváros híres világörökségi parkjaiban érdemes, azaz ezekben: Stadtpark (Városliget), Volksgarten (Népkert) és Burggarten (Várkert).

A Sopron-Klingenbach határátkelőtől autópályán alig 1 óra alatt Bécsben lehetünk.

Nagy előny, hogy az osztrák főváros tele van P+R parkolóval és mindössze 3,60 euróért tehetjük le az autónkat egy teljes napra. Mindenhol metrómegálló, villamos- vagy buszmegálló kapcsolódik ezekhez. (Ha valaki nem szeretne behajtani a bécsi belvárosba, Sopronból érkezve tegye le az autóját még a külvárosban, a Siebenhirten parkolóházban, ahonnan az U6 metróvonalra felszállva és onnan átszállva másik közlekedési eszközre, bárhová eljut Bécsben.

Egy gyors és pénztárca kímélő falatozásra érdemes megpihenni az Albertina Múzeum szomszédságában található kultikus kolbászstandnál, a Bitzinger Würstelstandnál.

Séta közben álljunk meg a bécsi magyar emlékeknél is, itt mutatunk is néhányat: