• husegkapu-sopron

Sopron – Látnivalók

Hűségkapu

A Tűztorony Fő tér felöli, a történelmi belváros irányában található kapujában áll a díszes, barokkos keretű Hűségkapu, amely az 1921. évi népszavazásnak állít emléket. A Hűségkapu Sopron, a Civitas Fidelissima, a Leghűségesebb város jelképe.

A trianoni népszavazást követően a Tűztorony a hűség jelképévé vált: az 1921. december 14-i népszavazáson Sopron és nyolc község a Magyarországhoz való tartozás mellett szavazott.

sopron-tuztorony

A Tűztorony és a Városháza ünnepi díszkivilágításban.

A népszavazást követő évben, 1922-ben döntött úgy a nemzetgyűlés, hogy a népszavazás emlékének megörökítésére Sopronban a történelmi esemény jelentőségéhez méltó emlékművet állítsanak. A Hűségkapu 1928-ra készült el. ” A hűség örök tanuja, az öreg torony, új díszt öltött.” – hangozott el 1928. október 14-én, a Hűségkapu avatásán a város polgármestere, Sopronyi Thurner Mihály beszédében. Az avatóünnepséget kísérő díszközgyűlésen jelen volt gróf Bethlen István miniszterelnök, gróf Klebersberg Kunó is.

husegkapu-sopron
husegkapu-sopron

A kapu feletti városcímerbe került „A Nemzet Sopronnak”, s a Civitas Fidelissima felirat. A barokkos díszű keretet Hikisch Rezső műépítész tervezte. A felette elhelyezett szoborcsoportot (melyben Hungaria maga köré gyűjti a város hűséges lakóit) Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész alkotta. A kompozíció közepén a Magyarországot szimbolizáló Hungaria istenasszony látható, fején a Szent Koronával. Jobb oldalán a város kisebbik, a sas nélküli címere, bal felén a Kossuth-címer jelenik meg. Hungaria magyar és német anyanyelvű polgárok hódolatát fogadja, magához gyűjti Sopron hűséges lakóit.

A Hűségkapun csak gyalogosan lehet áthaladni. A korábban kocsi szélességű kaput a 19.-20. század fordulóján 3-3 méteres vastagságban betonnal kellett kibélelni, a torony ugyanis statikailag veszélyessé vált. A római kori alapokra és a 13. században épített átjáróra emelt Tűztorony mellől korábban elbontottak több épületet, amitől megrendült a statikai állapota. A legutóbbi, 2012-ben történt felújítás után vált ismét teljes szélességűvé a kapu, amely átjárást enged a Várkerület és a Fő tér (történelmi belváros) között.

A népszavazáshoz kapcsolódó emlékhelyek Sopronban:

Hűségkút,

Hűségzászló

Erzsébet-kert, Bánffy Miklós szobra

Látnivalók a Fő téren