• frigyes-lovag-szobra-fertorakos

Fertő-tó – Látnivalók

Frigyes lovag, a fertőrákosi világvándor szobra

Nem mondhatni, hogy a TOP 5 látnivalók közé tartozik ez a faszobor Fertőrákoson, pedig valószínűleg ez a sisakrostélyos alak az egyik első híresség, akit Fertőrákos szülötteként lehet számontartani.

A lovag 1290 körül született, talán tényleg itt, Fertőrákoson, és úgy tudni, eltemetve valószínűleg a Bécs melletti Baden Ágoston rendi templomának kriptájában van.

Mindez annyira régen volt, hogy azért nem lehet mérget venni arra, hogy biztosan itt Fertőrákoson született, mert még az is lehet, hogy egy másik ausztriai Kroisbach nevű településen látta meg a napvilágot Rákosy Frigyes lovag, azaz Friedrich von Chreuzpeck. Az mindenestre tény, Kroisbach német neve Fertőrákos, de a települést a középkorban Chreuzpecknek is hívták.

A Frigyes lovag  Toldi Miklós kortársa, Nagy Lajos király vitéze volt, aki három világrészt zsoldosként és bajvívóként harcolt végig. A legenda szerint Spanyolhontól Indiáig, Egyiptomtól Skandináviáig forgatta a kardot. Ritka jó katona lehetett, mert minden harcot túlélt, talán 70 éves koráig is élt. Lovagi tornáit, vitézkedéseit, fordulatos életét versben is megörökítették.

Mindenesetre a fertőrákosiak becsben tartják, a kalandor életű világvándor leeresztett sisakrostélyban ott áll a település Fő utcáján. Szobrát Frech Ottó készítette 2001-ben.

frigyes-lovag-fertorakos