• frigyes-lovag-fertorakos

Frigyes lovag, a fertőrákosi világvándor szobra

Nem mondhatni, hogy a TOP 5 látnivalók közé tartozik ez a faszobor Fertőrákoson, ám mégis érdemes megállni előtte. Meglehet ugyanis, hogy ez a sisakrostélyos alak az egyik első híresség, akit Fertőrákos szülötteként lehet számontartani.

Arra azért nem lehet mérget venni, hogy itt Fertőrákoson született, mert lehet hogy egy másik ausztriai Kroisbach nevű településen látta meg a napvilágot Rákosy Frigyes lovag, azaz Friedrich von Chreuzpeck. Az mindenestre tény, Kroisbach német neve Fertőrákos, de a települést a középkorban Chreuzpecknek is hívták.

A Frigyes lovag  Toldi Miklós kortársa, Nagy Lajos vitéze volt, aki három világrészt zsoldosként és bajvívóként harcolt végig. A legenda szerint Spanyolhontól Indiáig, Egyiptomtól Skandináviáig forgatta a kardot. Ritka jó katona lehetett, mert minden harcot túlélt, talán 70 évig is élt. Lovagi tornáit, vitézkedéseit, fordulatos életét versben is megörökítették. A lovag 1290 körül született, talán tényleg itt, Fertőrákoson, eltemetve viszont a Bécs melletti Baden Ágoston rendi templomának kriptájában van.

Mindenesetre a fertőrákosiak becsben tartják, a kalandor életű világvándor leeresztett sisakrostélyban ott áll a település Fő utcáján.

A szobrot Frech Ottó készítette 2001-ben.

frigyes-lovag-fertorakos