• trianoni-emlekpark-sopron

Sopron – Látnivalók

Trianoni Emlékpark – Sopron

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára emlékezve, 2020-ban hozták létre a parkot a soproni erdőben, nem messze az ágfalvi csata emlékművétől. 

A trianoni békeszerződés (békediktátum) értelmében a magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát, iparának 38, nemzeti jövedelmének pedig 67 százalékát, és minden húsz magyar ajkúból elszakított hetet.

A Sopron környéki erdőkben több történelmi emlékhely is található, az ide nem messze fekvő Ojtozi emlékmű, a Várhely, vagy a Tómalom-Fertőrákos irányába eső Páneurópai Piknik emlékhely és Akadémiai emlékerdő.

A trianoni emlékparkban terméskőből és apró méretű kövekből rakták ki Magyarország kontúrját, a békediktátummal elcsatolt országrészeket, az országrészek elcsatolását pedig sétautak szimbolizálják. Az elcsatolt részeket piros, a mai Magyarország területét zöld kövekkel burkolták, melynek közepében kapott helyet a kettős kereszt a hármas sírhalommal. A sétautak pedig a fehér színt szimbolizálják. A kihelyezett táblákon a Trianoni diktátummal kapcsolatos információk, valamint költők, írók versei, gondolatai olvashatóak.

trianoni-emlekpark-sopron
trianoni-emlekpark-sopron

Érdekesség, hogy a Lőverek aljában – egy azóta elpusztult házban – élt és dolgozott Pap-Váry Elemérné Sziklay Szeréna költőnő, a Magyar Hiszekegy fohász szerzője (1920), amely páratlanul népszerűségével a két világháború közötti revíziós politika nemzeti imája lett.

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában.”

Hol találom?

A Károly kilátót kell megcéloznunk, így vagy erdei gyalogúton (Ciklámen tanösvény) útvonalán haladva, vagy autóval a Récényi úton a kalandpark parkolójáig tudunk menni.